Glasfasad med återvunnen legering blir standardlösning

Glasfasad med återvunnen legering blir standardlösning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Legering av återvunnen aluminium blir standardlösning för Sapas glasfasad från och med nästa år.

2018 lanserade den norska koncernen Hydro, ägare av Sapa, aluminiumlegeringen Hydro CIRCAL 75R. Legeringen består av minst 75% end-of-life återvunnen aluminium från fasader och fönster som har demonterats från byggnader och återvunnits helt.

– Till skillnad från de aluminiumlösningar som generellt sett finns på marknaden, som marknadsförs med återvunnet innehåll, fokuserar vår strategi av Hydro CIRCAL 75R inte på processskrot utan på end-of-life material, säger Alexandre Bistes, Brand Director på Sapa.

Bolagets återvinningsaluminium har ett certifierat innehåll på mer än 75% end-of-life återvunnen aluminium. Skrotning och sortering av skrot sker på en anläggning i Dormagen, Tyskland som sedan skickar metallen till omsmältningsanläggningen i Clervaux, Luxemburg, där Hydro CIRCAL 75R-göt produceras.

– Från februari 2020 kommer glasfasaden Sapa 4150 att levereras med CIRCAL som standardlösning. Med detta profilsystem kan metallbyggaren leverera olika typer av fasader; passivhus, brandsäkra fasader och i många olika designvarianter, förklarar Johan Strand, försäljningsdirektör på Hydro Building Systems, region Nord.

De första beställningarna för Sapa med denna legering genomförs just nu, varav en av de allra första är Økern Portal i Oslo, ett samhällsprojekt mellan industri och lokalsamhället i en kommersiell byggnad som ska rymma kontor såväl som restaurang och kulturupplevelser för anställda och invånare i området. Byggnaden byggs av Oslo Pension Insurance och kommer att färdigställas 2020. Glasfasaderna på första och andra våningen är utformade som vanliga fasader och H-Fasader Glassteam AS kommer bland annat att leverera 3000 kvadratmeter yttre fasad i Sapa 4150 med Hydro CIRCAL.

Sapa Building Systems AB utvecklar och marknadsför system i aluminiumprofiler till tre affärsområden: Byggsystem, Golvsystem och Transportsystem.

Økern Portal. Illustration: DARK Arkitekter

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.