Weber fasar ut all natursand från bolagets produkter

Weber fasar ut all natursand från bolagets produkter

ANNONS

Annons

2035 ska all natursand i produkterna ha ersatts med återvunnen ballast eller annan alternativ ballast, enligt Webers färdplan för att minska sitt klimatavtryck.

Webers produkter består till största delen av naturballast, det vill säga natursand och naturgrus. Bolaget har under många år arbetat med att hitta alternativ där man kan ersätta natursand och naturgrus med återvunnen ballast eller annan alternativ ballast. Det främsta målet är att använda helt återvunna alternativ till natursand och naturgrus, men man arbetar även med alternativ som exempelvis krossad ballast.

– Vi har ett centralt mål att inte använda natursand i Norden alls 2035 och att vi stegvis ska ersätta natursanden med andra alternativ fram tills dess, säger Thomas Flycht,  R&D Manager på Weber i Vingåker. Vi har gjort labbtester där vi ersatt all sand med olika alternativ med goda resultat så det är ett rimligt, men ambitiöst mål. Att skala upp processen och få in det i produktionen är nästa steg.

10 000 årston

Arbetet började för tio år sedan, då genom ett gemensamt projekt med Chalmers och sedan fyra år arbetar Weber med det i större skala genom ett samarbete med nordiska kollegor i grannländerna. Under tiden har man kvalificerat ett flertal alternativ för att kunna ingå i produkterna. Inom golvavjämning, som är det största produktområdet, har man under 2020 ersatt natursand med återvunnen ballast i samtliga produkter. Graden av ersättning av naturballast uppgick 2020 till motsvarande 10 000 årston och ambitionen är att fyrdubbla takten under 2021. Andelen ska därefter öka ytterligare och det finns tydliga mål för hur man ska kunna ersätta natursanden och naturgruset för alla produkter inom alla produktområden.

– I projekt med hög miljöprofil efterfrågas detta på marknaden och vi tror att efterfrågan kommer att öka, säger Anders Anderberg, Marknadsutvecklingschef och hållbarhetskoordinator på Weber. Vi vill vara en leverantör för framtiden och leverera produkter med låg miljöpåverkan, där vi inte tar ut mer naturresurser än nödvändigt.

Thomas Flycht

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.