Nära 100 ton koldioxid sparas när gammalt Ikea-golv får nytt liv

Nära 100 ton koldioxid sparas när gammalt Ikea-golv får nytt liv

ANNONS

Annons

I IKEA-varuhuset i Kungens Kurva som renoveras just nu har 10 000 kvm gamla golv rivits ut och använts som råvara till nya golv i ett IKEA-varuhus i Jönköping.

Projektet som startade i början av augusti har inneburit att golven från IKEA i Kungens Kurva har rivits ut, lastats i speciella containrar och sedan transporterats tillbaka till Tarketts fabrik i Ronneby. Det insamlade golvet har malts ner och tvättats rent från lim och spackel med hjälp av en egenutvecklad process hos Tarkett.

– Detta projekt är ett utmärkt exempel på cirkulär ekonomi i verkligheten och vi är oerhört tacksamma för det goda samarbete med IKEA Sverige som gjort det möjligt. Vi har återvunnit produktions- och installationsspill länge, men att nu kunna visa att vi också kan återvinna gamla golv, det är fantastiskt. Det här är vägledande för hur vi vill jobba framöver och vi tror på många liknande samarbeten i framtiden, säger Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef på Tarkett.

Den totala klimatbesparingen för projekt beräknas enligt Tarkett att uppgå till 94 ton CO2, då nytillverkning av råvara inte behöver ske.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.