Askhögar blir ny råvara till vinylgolv

Askhögar blir ny råvara till vinylgolv

ANNONS

Annons

Tarkett och Ragn-Sells ingår ett långsiktigt samarbete för att till 2025 utveckla koldioxidnegativa mineraliska fyllmedel för vinylgolv. Det nya fyllmedlet kommer att utvinnas från askhögar i Estland.

I Estland har man under de senaste 50 åren producerat energi genom omfattande eldning av oljeskiffer. Som biprodukt har det bildats aska och mer än 600 miljoner ton har deponerats i östra Estland där det utgör en miljöbelastning. Ragn-Sells har utvecklat en patenterad teknologi som omvandlar denna aska till kalciumkarbonat, det vill säga kalk. I processen tillsätts infångad koldioxid som binds i fyllmedlet. Materialet från Ragn-Sells process förväntas ha ett negativt koldioxidavtryck på -0,4 kg CO2e per kg, vilket ska bidra till att minska Tarketts totala klimatavtryck.

– Tack vare det här projektet får vi möjlighet att tillverka golv med råvaror som bidrar till sanering av miljön i Estland och som dessutom binder koldioxid. Som ett resultat kommer våra vinylgolv att ha ett lägre koldioxidavtryck och en ökad mängd återvunnet innehåll. Detta är precis den typen av innovativa och långsiktiga samarbeten som vi tror kommer att bana väg för ett cirkulärt och koldioxidneutralt samhälle, säger Arnaud Marquis, Group Sustainability Officer på Tarkett.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.