Sika utvecklar ny process för återvinning av betong

Sika utvecklar ny process för återvinning av betong

ANNONS

Annons

Bolaget har lyckats utveckla en effektiv process som gör det möjligt att separera och återanvända komponenterna i gammal betong samt öka den återvunna ballastens kvalitet.

Den gamla betongen bryts ner i de enskilda delarna grus, sand och kalksten i en enkel process, som också binder cirka 50 kg CO2 per ton krossat betongavfall. Jämförande tester av Sikas  «reco2ver» -process har visat att den nya betongen med återvunnet innehåll fungerar på samma sätt som en helt ny produkt. Med hjälp av tillsatsmedel kan också ytterligare processoptimeringar uppnås, t.ex. genom att skräddarsy betongens specifika funktioner.

Med den nya processen kan gammal betong återvinnas helt utan att något hamnar på deponi. Tidigare försök att återvinna gammal betong har lett till relativt låga återvinningsgrader och endast 30% av det primära materialet kan ersättas med dessa återvunna material i konstruktionsbetong.

– Med vår starka expertis inom betongteknik kunde vi utveckla en helt ny återvinningsprocess som kan ses som en ”game changer” inom betongindustrin. Vi utvecklar redan kompletterande tillsatsmedel och driver nu på industrialiseringen av vår nya teknik, säger Frank Hoefflin, Chief Technology Officer.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.