Storbolag ställer krav på återvinning vid installation av plastgolv

Storbolag ställer krav på återvinning vid installation av plastgolv

ANNONS

Annons

Golvaktörer har genom bland annat Golvbranschens system GBR Golvåtervinning jobbat med att minimera plastspill. Nu går också byggbolagen NCC och Peab samman och ställer gemensamt krav på återvinning av installationsspill för plastgolv.

– Att två av de största aktörerna i branschen nu ställer detta som krav är enormt betydelsefullt för GBR Golvåtervinning. Ju fler som är med på återvinningen desto större effekt får vi i arbetet. Utsortering av plastavfall ligger dessutom i linje med den nya avfallsförordning som började gälla 1 augusti i år, säger Johan Aspelin som är vd för Golvbranschen, GBR.

Minska branschens koldioxidavtryck

Upp till 10 % från varje installerat plastgolv blir spill i form av bortskurna kanter och överblivna bitar. Materialet är rent från lim och spackelrester vilket gör att spillet kan tas tillvara. GBR Golvåtervinning tar hand om golv- och väggmaterial av plast från alla större leverantörer på den svenska marknaden och alla auktoriserade golvföretag är anslutna till systemet.

Golventreprenörer som lägger in golvet samlar spillet i särskilda pallcontainrar som tillhör återvinningssystemet. Spillet hämtas upp med Grön Retur och fraktas till sorteringsanläggningen i Ronneby. Majoriteten av spillet mals ner till granulat och blir råvara till nya golv. Varje år samlas över 350 ton spill in som återvinns till nya golv. En nyhet i återvinningssystemet är att spårbarheten har utvecklats så att det går att se hur mycket installationsspill som samlats in från ett enskilt projekt.

– Vi har jobbat med detta fokuserat i ett år tillsammans med GBR, och vår förhoppning är att nu när Peab också är med kan vi få än mer fart på återvinningen av plast från golvspill och därmed minska branschens koldioxidavtryck, säger Pernilla Löfås, miljöstrateg på NCC.

– Golvbranschens återvinningssystem för golvspill visar tydligt på nyttan och möjligheterna med materialåtervinning genom att spillmaterial från våra byggprojekt går tillbaka och blir till nya golv, säger Lotta Zachrisson, miljöspecialist på Peab Sverige.

 

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.