Social hållbarhet centralt för kulturhuset Bergsjön

Social hållbarhet centralt för kulturhuset Bergsjön

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kulturhuset i Bergsjön är den nya mötesplatsen i Göteborg med stort fokus på social hållbarhet och integration. Här uppmuntras det egna skapandet genom olika aktiviteter och ledordet stavas kultur.

Arkitekturen är nyfiken och lekfull, som tillsammans med sin omgivning samverkar på ett inspirerande plan. Stora glasade fasadpartier öppnar upp byggnaden och låter den kreativa inomhusmiljön samspela med utomhusmiljön. GlasLindberg har tillverkat och levererat glasfasader och dörrar i SAPAs aluminiumsystem till projektet.

Bergsjön i Göteborg har sedan tidigare haft en önskan om ett kulturhus som har i syfte att gestalta en mötesplats för alla. Efter fler år av väntan och utredningar blev det 2013 beslutat att projektet skulle genomföras. Kulturhuset stod klart hösten 2022 och här samsas nu allt från ateljéer och bibliotek till musikstudio och café.

En korg av kultur

Kulturhuset är en del av storsatsningen ”Program Bergsjön”, där just kulturhuset är en del av programmets fokus på ”social hållbarhet och integration”. När valet av arkitektfirma och vem som skulle få i uppgift att gestalta projektet skulle göras, anordnade stadskontoret en arkitekttävling där vinnaren blev ”kulturkorgen” av Sweco Architects. Uppgiften var att utforma ett hållbart kulturhus som är funktionellt men samtidigt har en hög arkitektonisk kvalitet.

– Ledorden för vårt arbete har varit lekfullhet, nyfikenhet och upptäckarglädje. Vi har sett framför oss att Kulturhuset ska ha karaktären av ett färgstarkt och välkomnande vardagsrum som berikar och tar hand om sin närmiljö på ett genomtänkt och lekfullt sätt. Kulturhuset är som en korg för kultur som ska förgylla vardagslivet. En korg som samlar och bär kulturella uttryck i en reell och symbolisk mening, säger Margareta Diedrichs, ansvarig arkitekt från Sweco.

Bidraget till Kulturhuset i Bergsjön vann 2017 kategorin ”Framtida projekt – Kultur”, på World Architecture Festival (WAF) i Berlin, vilket är ett tydligt bevis på vikten av en kreativ och inspirerande miljö för kulturhus i städer.

Annons

Utrymme för kreativitet

Kulturhuset Bergsjön har med sina tre våningar en yta på närmare 3000 m2. Här sprudlar det lekfullhet och nyfikenhet. Målgruppen är både stora som små och byggnaden är fylld med aktiviteter som både kan göras individuellt och tillsammans med andra. Det finns ateljéer, bibliotek, grupprum, keramik- och musikstudio, café, utställningshall och en magnifik scen där musik, dans och teater kan utföras. Även en lokal som ger möjlighet för filmvisning och fest för 150 personer. Här finns helt enkelt en rad olika möjligheter för kreativa stunder.

– Redan i tävlingsskedet jobbade vi i ett team med olika kompetenser, vilket har varit viktigt för att få med alla aspekter. För Kulturhuset Bergsjön handlar det inte bara om en byggnad utan även om torg, vistelseytor, sociala rum och rum för kreativ verksamhet. Att Kulturhuset nu står på plats och är invigt för allmänheten känns väldigt speciellt och roligt, säger Margareta Diedrichs.

Kulturhuset Bergsjön är ett av tre Higab-projekt som är en del av Göteborgs 400-årsjubeleum. Higab är fastighetsbolaget till Kulturhuset där jubileumssatsningen innebär extra fokus på att skapa levande, attraktiva och inspirerande mötesplatser i Göteborg.

Glasfasad skapar en öppen känsla

GlasLindberg har levererat fasadpartier och dörrar till Kulturhuset Bergsjön och vår säljare Magnus Johansson minns särskilt atriumgården med profilerna som sticker upp mot skyn:

– Atriumgården som också kallas korgen, blev riktigt snygg och bra med de stora glasfasaderna och aluminiumprofilerna som skjuter upp mot skyn ovanför glaspartierna, säger Magnus Johansson.

De stora entrépartierna, som är något dolda av träribborna, är en structural glazing fasad, som fogats samman utan utvändiga profiler. Genom att välja glasade ytor har man lyckats skapa en välkomnande och transparent känsla av Kulturhuset Bergsjön. Insidan kan samspela med utsidan genom generösa glas och kulörerna på aluminiumprofilerna ger ett livfullt uttryck med sina olika paletter. I biblioteksdelen kan man även njuta av utsikten från de glasbås som sticker ut från byggnaden. Dessa bås, bestående av glas och aluminiumprofiler, tillåter mängder av dagsljus att strömma in i lokalerna, vilket ger en positiv effekt på de besökare som vistas inne i Kulturhuset.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.