Första leveransen av ventilationskanaler i återvunnet stål till projekt med AMF Fastigheter

Första leveransen av ventilationskanaler i återvunnet stål till projekt med AMF Fastigheter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Lindab, en ledande leverantör av ventilationslösningar, har tagit ett banbrytande steg mot sitt mål att minska klimatpåverkan från sina produkter genom att erbjuda ventilationskanaler i återvunnet stål som en del av sitt ordinarie sortiment. Det första projektet att dra nytta av dessa ventilationskanaler är Jakobsbergsgatan 24, en fastighet i Moodkvarteret i Stockholm som ägs av AMF Fastigheter.

Vi är stolta över att kunna driva utvecklingen framåt inom ventilationsbranschen och nu leverera ventilationskanaler i återvunnet stål till AMF Fastigheter och deras projekt Jakobsbergsgatan 24 som har en tydlig hållbarhetsprofil, säger Magnus Jacobsson på Lindab.
Det återvunna stålet innehåller 75 procent återvunnet material och minskar klimatpåverkan med hela 62 procent. Den totala minskningen av CO2-utsläpp för ventilationskanalerna i fastigheten Jakobsbergsgatan 24 uppgår till 30 036 kg CO₂e (A1-A3 GWP-fossil) vilket markerar ett betydelsefullt steg mot att skapa mer hållbara byggnader.

Blickar ständigt framåt

Vi på AMF Fastigheter jobbar för att minska vårt klimatavtryck och visa vägen för den omställningen som måste ske inom bygg- och fastighetsbranschen. I projektet på Jakobsbergsgatan 24 i Stockholm har vi envist pushat lösningarna framåt och Lindabs ventilationskanaler i återvunnet stål är en viktig komponent i det arbetet, säger Tove Törneman på AMF Fastigheter.
AMF Fastigheter bygger om och uppdaterar Jakobsbergsgatan 24 till en modern, hållbar och flexibel kontorsfastighet. Nya klimateffektiva lösningar testas, det handlar till exempel om att bygga så att alla installationer, tak, golv och nödvändiga funktioner ska hålla för alla möjliga planlösningar i minst 30 år framåt. På så sätt arbetar man för att både minska sina klimatavtryck nu under ombyggnationen, men också framöver.

Återvunnet stål och fossilfritt stål är de två material som Lindab valt att arbeta med för att minska både sina egna och kundernas CO2-utsläpp. Fossilfritt stål finns, till skillnad från återvunnet stål, inte i storskalig produktion idag. Det är tidigast 2026 som leveranserna beräknas starta. Återvunnet stål är därmed ett sätt att redan nu erbjuda produkter med lägre klimatpåverkan.

Annons

Lindab levererar både cirkulära och rektangulära ventilationskanaler i återvunnet stål till projektet. Installationen utförs av Adero, medan stålet till ventilationskanalerna levereras av ArcelorMittal.

Lindab är ett ledande ventilationsbolag i Europa med lösningar för energieffektiv ventilation och ett hälsosamt inomhusklimat. Produkterna kännetecknas av hög kvalitet, montagevänlighet och miljötänkande. I norra Europa har Lindab även ett omfattande erbjudande av tak, fasader och takavvattning. Koncernen omsatte 12 366 MSEK år 2022 och är etablerad i 20 länder med cirka 5 000 anställda, varav cirka 1 100 i Sverige. Aktien är noterad på Nasdaq Stockholm, Large Cap, under kortnamnet LIAB. Läs mer på www.lindab.se.

AMF Fastigheter är ett av Sveriges största fastighetsbolag med 35 kommersiella fastigheter i Stockholm och Sundbyberg. Genom att utveckla och förvalta våra kontor, handelsplatser och kvarteren runtomkring bidrar vi till en levande och attraktiv stad. Fastighetsportföljen som AMF Fastigheter förvaltar har ett marknadsvärde om cirka 80 miljarder kronor. AMF Fastigheter är ett helägt dotterbolag till tjänstepensionsbolaget AMF. Läs mer på www.amffastigheter.se.

Sedan 2011 har AMF Fastigheter utvecklat Moodkvarteret och skapat ett av Stockholm citys mest attraktiva kontorskluster. Moodkvarteret ligger i anslutning till handelsplatsen Mood och ramas in av Malmskillnadsgatan, Mäster Samuelsgatan, Norrlandsgatan och Jakobsbergsgatan. Moodkvarteret har blivit en hub för tech- och finansbolag med 60 olika varumärken, exempelvis SEB och det digitala innovationshuset Epicenter. 10 000 människor arbetar i kvarteret som har ca 100 000 kvadratmeter kontorsyta och ca 20 000 kvadratmeter handelsyta.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.