Elding Oscarson ritar domteater i trä vid Tekniska museet

Elding Oscarson ritar domteater i trä vid Tekniska museet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu är det klart hur den nya upplevelsearenan för vetenskapskommunikation vid Tekniska museet ska se ut. Arkitektbyrån Elding Oscarson kommer att rita den högteknologiska domteatern i trä som ska bli ett landmärke för både Stockholm och Kungliga Djurgården.

Processen har letts av Sveriges arkitekter och förutom Elding Oscarson har även även White Arkitekter och danska Dorte Mandrup Arkitekter deltagit. Så här beskriver arkitekterna Johan Oscarson och Jonas Elding sitt koncept:

– Förslaget skapas av sitt innehåll, där formen ges av taket som omsluter domen. Under den böljande takformen bildas ett kraftfullt, identitetsbärande rum i direkt kontakt med innergården, säger Johan Oscarson.

– Med den nya byggnaden vill vi öppna upp museet för ny användning och ny publik. Tekniska ska vara ett vardagsrum för alla, året om, säger Jonas Elding.

Spetsteknik inom träbyggande

Stora Enso agerar huvudpartner till Tekniska museet i satsningen vilket gör att byggnaden kan konstrueras helt i trä. Med en lätt och innovativ takkonstruktion i trä framhäver arkitekterna den kupolformade domen och gör den till den självklara fokuspunkten.

Annons

– Byggnaden har förutsättningar att bli ett nytt landmärke i Stockholm. Det intressanta och innovativa innehållet som lyfter fram spetsteknik inom visualisering tillsammans med en unik och mycket vacker byggnad av trä kommer vara värt en omväg. Det här ger förutsättningar för att Stockholm nu kan få en byggnad i arkitektonisk världsklass byggd med spetsteknik inom träbyggande, säger Torleif Falk, stadsarkitekt i Stockholm.

Ny mötesplats för utmaningar

Byggprocessen startar under våren 2020 och kring årsskiftet 2021-2022 räknar Tekniska med att slå upp dörrarna till den nya upplevelsearenan. Med visualiseringsteknik i form av en 360-graders domteater, supersnabba datorer och produktioner från bland annat Visualiseringcenter C i Norrköping får Tekniska genom Wisdomekonsortiet möjlighet att bygga upp en ny typ av lärande och utforskande baserad på visualiserad vetenskap. Domen är tänkt att erbjuda upplevelser som inspirerar till ytterligare utforskande och problemlösning i de nya labbytor som byggnaden också ska rymma. Tanken är att skapa en plats där forskning, näringsliv och offentliga verksamheter tillsammans med allmänhet och skola kan innovera kring olika utmaningar.

Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Science Center Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Umevatoriet i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet. Till projektet är också ett 10-tal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik. Wisdome-projektet tillkom genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2017.

Skiss: Elding Oscarson

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.