Det första reningsverket på 80 år

Old Town in Stockholm, Sweden

Det första reningsverket på 80 år

ANNONS

Annons

Stockholm Vatten har gett Skanska i uppdrag att bygga ett nytt reningsverk för reservvattentäkten Bornsjön.

Bornsjön i Salem och Botkyrka kommun är Stockholms reservvattentäkt och kan användas om huvudvattentäkten Mälaren skulle komma att förorenas. Reservvattentäkten har sedan länge hotats av föroreningar och nu tryggas den genom ett nytt reningsverk. Det nya vattenreningsverket blir Stockholms tredje i ordningen. De två andra, Norsborg och Lovön, byggdes 1904 respektive 1933.

– Att få vara med och bygga det första vattenreningsverket i Stockholm på över 80 år känns hedrande. Projektet kommer att omfatta flera intressanta moment, till exempel den nyligen påbörjade monteringen av sjövattenledningarna. De kommer att vara flera kilometer långa, säger Mattias Gretzer på Skanska.

Projektet kommer att ha stort miljöfokus för att skydda naturreservatet i och omkring Bornsjön. För att sätta extra fokus på hållbarhetsfrågorna kommer projektet miljö och hållbarhetscertifieras inom certifieringssystemet Ceequal.

Det nya vattenreningsverket skall vara färdigställt under hösten 2016 och bygget kommer att sysselsätta cirka 40 personer.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.