De tävlar om Sienapriset 2018

De tävlar om Sienapriset 2018

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Juryn för Sienapriset, Sveriges Arkitekters utmärkelse för årets bästa landskapsarkitektur, har valt ut fyra finalister.

Inför urvalet satte juryn upp en rad kriterier som de följt under processen. En stark idé, hög kvalitet i gestaltning och genomförande samt hur projektet löser utmaningar idag och imorgon är några av dem. Därefter vände de blicken mot framtiden: vad mer kan landskapsarkitekturen göra än den gör idag?

Visar upp arvet efter naturkatastrof

Av 50 projekt valdes till slut fyra finalister ut. De som har chans att vinna i 2018 års upplaga är Hälleskogsbrännans naturreservat i Västmanland, Jubileumsparken i Göteborg, Millennieskogen i Malmö och Solhagaparken i Huddinge. Hälleskogsbrännans naturreservat i Västmanland uppstod som en följd av de stora skogsbränderna i Bergslagen 2014. Juryn menar att det finns en viktig poäng med att våga visa upp arvet även efter naturkatastrofer och både diskutera vad människans beteende leder till och skapa förståelse för naturens egna processer, vilket de även ser som en växande strömning i internationell landskapsarkitektur. Ansvarig arkitekt är arkitekt MSA Mikael Hassel, PS Arkitektur och beställare Tim Håkansson, Länsstyrelsen i Västmanland.

Jubileumsparken i Göteborg är ett exempel på hur man kan jobba med befintliga resurser och ett högt offentligt deltagande, där en nedlagd industrimiljö kan omvandlas till en ny stadsdel. Jubileumsparken växer fram genom att spara och sätta samman återvunna material och genom att invånarnas visioner förvandlas till konkreta projekt. Jessica Segerlund, Älvstranden Utveckling, arkitekt SAR/MSA Kristoffer Nilsson och landskapsarkitekt LAR/MSA Amelie Sandow, Göteborgs stad, har varit ansvariga arkitekter. Beställare är Göteborgs stad.

Parkdriven stadsutveckling i Malmö

Millennieskogen i Lindängelund nomineras som ett exempel på parkdriven stadsutveckling. Lindängelund ligger ocentralt idag men har potential att koppla ihop staden och bli rekreationsområde, mötesplats och ekosystem; en motor för det växande Malmö, menar juryn för Sienapriset. Beställare är Malmö stad och de arkitekter som ansvarat för projektet är landskapsarkitekt LAR/MSA Per Andersson, Sydväst arkitektur och landskap, landskapsarkitekt LAR/MSA Camilla Anderson, Malmö stad samt landskapsarkitekt LAR/MSA Magnus Svensson och Kenneth Lorentzon, SLU/Malmö stad.

Millennieskogen. Foto: Åke E:son Lindman.

Solhagaparken i Masmo banar väg för ett nytt sätt att ta sig an 1960-talsområdenas utmaningar, genom omsorg om platsen och människorna samt höga konstnärliga ambitioner. Parken har byggts av enkla material som satts ihop på oväntade sätt och belysningen av torgets bergvägg spelar en central roll. Med små grepp har en försummad tunnelbaneentré och park blivit till en serie välkomnande mötesplatser. Landskapsarkitekt LAR/MSA Anders Kling, landskapsarkitekt MSA Therese Lemos, Märta Wännman, Land Arkitektur, landskapsarkitekt MSA Camilla Franson och landskapsarkitekt LAR/MSA Rakel Edqvist, Huddinge Kommun, har arbetat med parken. Belysning har skötts av Land Arkitektur i samarbete med Michael Hallbert. Beställare är Huddinge kommun.

Jubileumsparken, Göteborg. Foto: Peter Kvarnström / Solhagaparken, Huddinge. Foto: Ulf Lundin

Tävlingen avgörs på Arkitekturgalan den 19 mars.

Hälleskogsbrännan, Västmanland. Foto: Jason Strong

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.