Arkitekterna som skyddar Ukrainas identitet och kulturarv

DCIM101MEDIADJI_0555.JPG

Arkitekterna som skyddar Ukrainas identitet och kulturarv

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sveriges Arkitekter samarbetar med ukrainska kolleger kring landets återuppbyggnad efter kriget sedan våren 2022. Nu inleder vi en fas med tolv konkreta projekt inom träbyggande, kulturarv och planering inom ramen för ett EU-program. Målet är att skydda Ukrainas nationella identitet undan den förstörelse som uppstår vid Rysslands bombningar.

Den 14–15 maj sker starten genom en konferens i Stockholm. På plats finns projektdeltagare från de olika medverkande länderna liksom företrädare för EU. Medier är välkomna att delta.

Sa till tidigt

– För två år sedan bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svenska arkitekter om hjälp i ett tal i Sveriges riksdag. Sedan dess har vi haft samarbeten med Ukrainas arkitektorganisation för att stötta återuppbyggnaden efter kriget. Den 14 maj tar vi ytterligare ett steg, nu tillsammans med EU och programmet “Reconstructing the culture of architecture in Ukraine”, säger förbundsdirektör Tobias Olsson.

EU-programmet drivs av tre ukrainska arkitektförbund och åtta förbund från övriga Europa, inom ACE, Architects Council of Europe. Projektteamen är blandade både i fråga om kompetenser och nationaliteter.

Annons

Dessvärre prioriterat mål

Ukrainas kulturarv är ett prioriterat mål för de ryska attackerna – i dagsläget har omkring tusen kulturarvsbyggnader bombats. Av dem är 350 totalförstörda. Ett viktigt mål för programmet är därför att öka kunnandet om hur man skyddar kulturmiljöer och därigenom definierar Ukrainas nationella identitet. Med kulturarvet som redskap kan projektdeltagarna skapa en hållbar återuppbyggnad som stärker den lokala demokratin.

– Programmet ger arkitekter i Sverige och övriga Europa chans att samarbeta direkt och konkret med ukrainska arkitekter, planerare, historiker, ekologer och sociologer. Vi får en fantastisk möjlighet att bidra med vår kunskap om kulturarvet som resurs för en socialt och ekologiskt hållbar återuppbyggnad och att introducera ett återbrukstänkande, säger Pehr Mikael Sällström, Sveriges Arkitekters Ukrainasamordnare.

Projekten behandlar kulturarv, träbyggande och fysisk planering. Några exempel är restaurering och utveckling av Potockis slottsbyggnader; utveckling av den historiska stadskärnan i Dnipro och bevarande av Ukrainas historiska träarkitektur.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.