Biprodukter från träindustrin möjliggör miljövänliga elbilbatterier

Biprodukter från träindustrin möjliggör miljövänliga elbilbatterier

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Efterfrågan på batterier ökar i takt med att samhället blir allt mer elektrifierat. Utmaningen har varit att hitta en miljövänlig lösning till dagens litiumjonbatterier vars tillverkningsprocess förknippas med både miljöförstöring och dåliga arbetsförhållanden. Enligt skogskoncernen Stora Enso kan lösningen på problemet vara lignin – en restprodukt från trä och pappersindustrin.

Lignin kan beskrivas som naturens eget bindemedel. Det är själva “limmet” som håller ihop träden, och en av viktigaste komponenterna i trä och i växtcellernas struktur. Vad som gör lignin speciellt är att det är den näst största källan till förnybart kol som finns. Det är här Stora Ensos innovation kommer in. Företaget har utvecklat en process där det hårda kolet till batteriernas anoder tillverkas av förädlat lignin istället för fossila bränslen. Ligninet har därför goda möjligheter att göra batteriindustrin mer hållbar och ersätta dagens miljöskadliga alternativ.

Lignode – en förnybar källa

I takt med att försäljningen av elbilar ökar efterfrågas också miljövänliga elbilbatterier. Idag drivs dessa vanligtvis av litiumjonbatterier. Enkelt förklarat så består dessa av tre centrala delar, en katod, en anod och en separator. Den positiva sidan, katoden, består av metaller som litium och kobolt – ämnen som förknippas med dåliga arbetsförhållanden och miljöförstöring. Den negativa sidan, anoden, består av grafit vilket är ett fossilt kol som idag kan utvinnas på två sätt. Naturlig grafit utvinns ur gruvor, medan den syntetiska grafiten tillverkas av fossila material.

Det är här Stora Enso och ligninet kommer in i bilden. Företaget har med sin innovation gjort det möjligt att ersätta den fossilbaserade grafiten i anod-delen med hårt kol från lignin. Produkten, som går under namnet Lignode, har därför möjlighet att göra bilindustrin mer hållbar. – Lignode är en förnybar källa som tas tillvara på och utvinns från kraftmassaprocessen. Den blir då ett biobaserat anode, säger Otto Kivi, senior business development specialist på Stora Enso.

Annons

Pilotanläggning med innovation och hållbarhet i fokus

Sedan 2015 har Sunila Bruk i södra Finland producerat industriellt lignin. Här produceras årligen 50 000 ton, vilket gör bruket till världens största anläggning för utvinning av lignin. För att driva innovation och forskning framåt har Sunila Bruk även utrustats med en pilotanläggning. Det är i denna anläggning som ligninet genomgår en transformation till hårt kol, vilket visar på Stora Ensos åtagande för att ligga i framkant av hållbar teknologisk utveckling.
– Utvecklingen går framåt och vi samarbetar idag med några av Skandinaviens batteriutvecklare som Northvolt och Beyonder för att ta batterierna till kommersiell produktion. Det är väldigt spännande att få arbeta med innovativa företag som också har hållbarhet i fokus. Tidigare i år inledde vi också ett partnerskap med Volvo’s Polestar som satsar på att skapa en klimatneutral bil till år 2030, berättar Otto Kivi och fortsätter:

– Över 90% av anodet tillverkas idag i Kina, och det finns inte någon direkt tillverkning av batterier i Europa. Med Lignode batterier kommer vi i framtiden kunna erbjuda en europeisk leveranskedja.

Hör mer om Stora Ensos biobaserade alternativ Lignode på Subcontractor InnoDex under Elmia Subcontractor 14-16 november.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.