IsoTimber och RISE tar fram fossilfria byggskivor

IsoTimber och RISE tar fram fossilfria byggskivor

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Med RISE som projektledare så utvecklar IsoTimber tillsammans med Stora Enso och Moelven 100 % fossilfria byggskivor och byggelement i ett fyramiljonersprojekt finansierat genom BioInnovation.

Halvvägs in i projektet har man nått godkända resultat för tillverkning av plywood på prototypnivå, vilket ger goda förhoppningar om att projektet ska nå sitt mål när det slutförs om ett år.

IsoTimbers mest använda byggelement består idag av 0,9 viktprocent fossilbaserat lim, dels som limfog och dels i byggelementets plywoodskivor.

– Vårt mål är att nå en fossilfri och cirkulär produkt som utgör en kolsänka under sin livstid. Det vill säga att byggmaterialet efter fullgjord tjänstgöring, med loopar av återbruk och återvinning till andra produkter, ska kunna återgå till naturen utan att skada den. Vi behöver ett fossilfritt lim i industriell skala och är ödmjuka inför den komplexa process det är att utveckla ett nytt lim, men nu ser vi med försiktighet möjligheten att vi kan nå vårt mål, säger Janina Östling från IsoTimber.

Stora Enso har precis lanserat ett nytt bio-baserat och formaldehydfritt bindemedel, som bland annat består av skogsråvaran lignin. De limmer som nu utvecklas för Moelvens plywoodtillverkning och till IsoTimbers limfog i byggelementen, är båda produkter ur NeoLignos produktportfölj.

– Det är många parametrar som är behovsspecifika vid limning, t ex träslag, pressparametrar och krav på slutegenskaper hos limfogen. Variablerna medför att limmet måste utvecklas och optimeras för att passa specifika produktionslinjer och kunders krav på slutprodukten, säger Sara Fäldt från Stora Enso.

Hittills har man tillverkat små prototyper av plywood i projektet med Moelvens fanér av gran.

– Vi har medvetet ställt höga krav på limmet, med en förhoppning om att kunna använda det i vår standardproduktion i framtiden. Så det är väldigt roligt nu när limmet har fungerat på prototypnivå och vi ser fram emot att testa det vidare på fullskalenivå till hösten, säger  Tjalling Chaudron från Moelven.

Limexperten Magdalena Sterley från RISE bekräftar att Stora Enso har utvecklat ett lim som fungerar för tillverkning av plywood. Hon har testat limfogarna för prototyperna och de klarar alla krav enligt standarden som gäller för konstruktionsplywood.

– Det kommer såklart in ytterligare praktiska krav på limmet när det skall användas i fullstor skala, men det ser mycket lovande ut, säger hon.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.