Stora Enso levererar trä till Wisdome Stockholm

Stora Enso levererar trä till Wisdome Stockholm

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Byggnationen av Wisdome Stockholm är nu igång. Stora Enso är huvudpartner och levererar trämaterial till den nya upplevelsearenan.

Det första spadtaget för Wisdome Stockholm togs 21 februari av kulturminister Jeanette Gustafsdotter tillsammans med partners i projektet. Inom Wisdome samverkar Sveriges fem science center – Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Curiosum i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet. Till projektet är också ett tiotal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik.

Wisdome Stockholm har designats som en 1 325 kvadratmeter stor träbyggnad med en välvd takkonstruktion. Inne i byggnaden finns en kupolformad domteater på 21,6 meter i diameter, som rymmer en 3D-biograf med en sfärisk skärm. Byggnaden vid Tekniska museet på Kungliga Djurgården i Stockholm ska bli ett landmärke för hållbart och klimatsmart byggande i trä.

Annons

Stora Enso levererar CLT (korslaminerat trä) och LVL (laminerat fanérvirke). Flera av Stora Ensos digitala lösningar inom träbyggnation kommer att användas i projektet, exempelvis monteringsappen CLT 360+, fuktsensorerna Wiiste och beräkningsverktyget Calculatis.

– Vi är stolta över att vara leverantör till detta banbrytande projekt. Wisdome Stockholm tänjer på gränserna och visar vad som är möjligt att skapa med trä som klimatvänligt byggmaterial. Genom unika projekt som detta kan vi stärka såväl vårt kunderbjudande som vår ledande position inom förnybara trämaterial, säger Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso.

Invigningen av Wisdome Stockholm är planerad till 2023.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.