3D-printade betonghus i väntan på inflytt

3D-printade betonghus i väntan på inflytt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett holländskt universitet satsar på 3D-printade bostadshus i betong. De fem planerade byggnaderna uppges vara världens första kommersiella bostäder framställda med 3D-teknik som kommer att bebos av hyresgäster.

Eindhoven University of Technology ska, tillsammans med arkitektfirman Houben & Van Mierlo Architecten, under de kommande fem åren bygga 3D-printade hus i nederländska Meerhoven. En stor robotarm med ett munstycke trycker ut lager med cement utifrån en färdig ritning. Designen av husen baseras på oregelbundna block, förverkligade tack vare 3D-skrivarens förmåga att kunna konstruera i princip vilken form som helst, uppger universitetet.

Det första huset förväntas stå klart under 2019 och blir en enplansvilla med tre sovrum. Därefter byggs fyra flervåningshus, ett efter ett för att ge möjlighet att dra lärdom av varje byggnad.
Husen ska uppföras enligt krav på moderna bekvämligheter och de fem byggnaderna kommer att bli tillgängliga för uthyrning. Projektet är enligt universitetet världens första kommersiella 3D-printade bostadsprojekt. De 3D-printade boningarna kommer sedan säljas och hyras ut av en fastighetsfirma.

Annons

Fördel ur miljösynpunkt

Projektet genomförs av ett team på universitetet, under ledning av forskaren Theo Salet. Forskargruppen ligger även bakom en av världens första 3D-printade betongbroar, byggd i slutet av 2017. Forskarna har stark tilltro till 3D-teknikens potential inom byggindustrin. Det möjliggör, menar forskarteamet, en stor variation av utformningar och en fördel ur miljösynpunkt då mindre mängder betong och cement krävs.

Källa: Dezeen, Archdaily

Illustration: Houben & Van Mierlo Architecten

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.