Ekonomiska modeller för hållbart bostadsbyggande diskuteras i Malmö

Ekonomiska modeller för hållbart bostadsbyggande diskuteras i Malmö

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Branschaktörer och politiker lyfter frågor kring finansiering och ekonomiska modeller för hållbart bostadsbyggande i Malmö.

Bostadsbyggandet går för högtryck i Malmö med över 3 000 bostäder som byggstartades förra året. Men vad kommer krävas för att upprätthålla bostadsbyggandet när konjunkturen avtar? Och hur ska aktörerna bygga för rimliga boendekostnader? Det diskuterades nyligen under en nätverksträff för strategisk bostadsdialog i Malmö. Ett sextiotal bostadsbyggare och fastighetsägare samt politiker och tjänstepersoner från Malmö stad möttes i en gruppträff för Nätverket för strategisk bostadsdialog.

– Idag vågar staden och vi aktörer i branschen prata affärsnytta och samhällsnytta som två sidor av samma mynt. Bägge parter ser kopplingen och kan prata om nya ekonomiska modeller. Jag tror mycket på de här dialogträffarna och med dagens möte har vi tagit detta ett steg vidare, säger Susanne Rikardsson, VD för Fastighetsägarna Syd.

– Olika ekonomiska modeller och hur de kan användas som drivkrafter i Malmös stadsutveckling är viktiga och komplexa frågor. Att till exempel synliggöra stadens satsningar på både kort och lång sikt är viktigt att veta för en fastighetsägare som vill investera, säger Marléne Engström, Malmö stads bolots.

Annons

Delar av diskussionerna berörde också förutsättningar för bostadsbyggande som ligger på nationell nivå. Det handlar såväl om goda kommunikationer, kompetensförsörjning och dagens skattesystem.

– Flyttkedjorna måste komma igång och idag är det till exempel billigare att bo kvar i sin äldre och större bostad än att flytta till en nybyggd mindre bostad. Låt oss testa att ta bort den så kallade flyttskatten i Malmö så att barnfamiljerna inte behöver flytta från Malmö, menar Anders Gärdsmark, regionchef för Sveriges Byggindustrier Syd.

Dagens dialog är ett avstamp och alla inspel och idéer kommer att bearbetas vidare. Nästa träff mellan representanter från Malmö stad, Fastighetsägarna och Sveriges Byggindustrier blir den 7 juni.

– Nu har dialogen startat och nu ska vi fördjupa och börja konkretisera vad som kan göras i praktiken, säger Marléne Engström.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.