Vinst för triangelformad kontorsbyggnad i Hyllie

Visualisering: Places Studio

Vinst för triangelformad kontorsbyggnad i Hyllie

ANNONS

Annons

Förslaget ”Prisma Parkkvarter3,” tar hem vinst i markanvisningstävling i Hyllie utlyst av Malmö stad. C.F. Møller Architects har tillsammans med Wästbygg tagit fram det vinnande förslaget – en triangelformad kontorsbyggnad.

Markanvisningen ingår i exploateringsområdet ”Öster om mässan” i Hyllie där det också ska byggas bostäder. Samtliga byggherrar kommer att delta aktivt i en byggherredialog kring hur området ska utformas för att också inkludera social hållbarhet. Bostäderna i området ska byggas enligt Malmö stads satsning på det egna ”Mallbokonceptet”, som innebär att nya metoder ska testas för att nå en normhyra om maximalt 1 400 kronor/kvm boyta.

– Vi är både glada och stolta över att Malmö stad gett oss förtroendet att få delta i den fortsatta utvecklingen av Hyllie genom denna tilldelning. Vår ansökan är en del i vårt strategiska arbete med att öka andelen kommersiella projekt i vår utvecklingsportfölj. Det känns därför positivt att tekniska nämnden har sett kvaliteterna i det förslag som vi har tagit fram tillsammans med arkitektkontoret C.F. Møller Architects. Vi ska nu använda vårt kunnande inom hållbart byggande för att skapa moderna och trivsamma arbetsplatser för kommande hyresgäster, då byggnaden ska certifieras enligt Breeam, Well och NollCo2, säger Joakim Efraimsson, vd på Wästbygg AB.

Återbrukade material

Fastigheten, 14 500 kvm, får varierande höjd från fyra upp till nio våningar och utformas med takterrasser i olika nivåer och uppförs med stomme av trä. Stommen kommer uppföras som en hybrid där massivt trä och grön betong prioriteras samt återbrukade material i fasader, ytskikt interiört och för landskapsutformningen. Integrerad landskapsdesign utgör en central del av det arkitektoniska konceptet och säkerställer ett resilient kvarter med positiva ekosystemtjänster och positiva effekter för människors hälsa och välmående.

Byggnadsvolymen utgörs av flera lika stora trianglar som skapar en variationsrik och grön miljö med terrasser som trappar ner mot bostadskvarteren. Volymerna ska samtidigt ge goda förutsättningar för dagsljus och skapa ett bullerskydd för takterrasserna.

Vertikal park

Prisma Parkkvarter3 ska bli ett inkluderande och hållbart kontorshus som bidrar med upplevelserika miljöer, kreativa mötesplatser och gröna rum för hela stadsdelen. Vid kvarterets södra spets kommer det finnas en vertikal grönskande park, tillgänglig för alla, med plats för rekreation, utomhusarbete och en utkiksplats.

Inom ramen för projektet planeras också utrymmen för coworking, ett gym med multihall, restaurang och café, idrott och aktivitetspark, kvartersbio, kemtvätt, cykelverkstad och stadsodling.

– Vi ser fram emot att tillsammans med Wästbygg utveckla detta visionära kontorshus med ett omfattande initiativ för hållbar- och cirkulär arkitektur. Kontorshuset kommer att vara en viktig och inkluderande nod i kvarterslivet och med den skulpturala siluetten blir det ett landmärke för klimatneutral träarkitektur. Den prismatiska geometrin med triangulära takterrasser och den tredimensionella parken har gett projektet dess namn Prisma Parkkvarter3, säger Ola Jonsson, arkitekt och associerad partner på C.F. Møller Architects i Sverige.

Flera certifieringar

Byggnaden avser certifieras enligt Breeam Excellent, Well Platinum, NollCo2 och Klimatsmart byggarbetsplats Guld (Wästbyggs egna certifiering). Dessutom ska projektet uppnå målen från Miljöprogram Hyllie, Klimatsmarta Hyllie och åtaganden i enlighet med C.F. Møller Architects medlemskap i LFM30.

Byggstart sker tidigast 2024.

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.