Bostadskvarter i Malmö utsedd till Årets Bostadsprojekt

Bostadskvarter i Malmö utsedd till Årets Bostadsprojekt

ANNONS

Annons
Annons

Skanskas kvarter Sjösättningen i Västra hamnen i Malmö är vinnare i Årets Bostadsprojekt i Guldhemmet, en tävling som arrangeras varje år av Hemnet.

– Vi är glada och stolta över att Sjösättningen utsetts till Årets Bostadsprojekt i Guldhemmet. Från start har Sjösättningen haft extra fokus på social hållbarhet i nära samarbete med Malmö stad. Priset är ett fint kvitto på att allas engagemang för ett grönt och trivsamt bostadskvarter har lyckats, säger Anders Erlandsson, vice vd på Skanska Sverige.

I kvarteret Sjösättningen har Skanska utvecklat bostadsrätter, hyresrätter, kommersiella lokaler, ett äldreboende och en skola. Social hållbarhet har varit i fokus sedan start. I detta pilotprojekt lyfte staden in sociala krav vid marktilldelningen och utvecklade utifrån det tillsammans med Skanska en gemensam social agenda för kvarteret. Den fokuserade på barn och ungas uppväxtvillkor samt sammanhållning i staden: viktiga framtidsfrågor enligt Malmökommissionens rekommendationer för en hållbar utveckling.

Lärlingsplatser och konstprojekt

För att motverka utanförskap på arbetsmarknaden och ge unga sysselsättning erbjöd Skanska med underentreprenörer ett femtontal lärlings- och praktikplatser under byggtiden. Genom skolsamverkan med Kunskapsgymnasiet fick eleverna möta Skanskamedarbetare och inspireras till vidare studier inom bygg och teknik. Tredjeklassare på Stapelbäddsskolan deltog i ett konstprojekt om en trygg stad ur barnens perspektiv.

En kommersiell lokal i kvarteret upplåts åt Yalla Trappan, ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ, som skapar arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor. De kan nu utöka sin verksamhet till Västra Hamnen där de driver café, erbjuder catering och andra tjänster.

I Sjösättningen har Skanska också tagit ett helhetsgrepp om grön mobilitet för att ge de boende möjlighet till hållbara resvanor. En grön, helelektrisk fordonspool med både elbilar och ellådcyklar finns i garaget. Med varje lägenhet följer gratis medlemskap de första tio åren. Utöver fordonspoolen finns också laddplatser för privata elbilar.

Sponsrat innehåll från Bauroc

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.