Uppsalabolag tar in kapital – ska tillverka transparenta solceller

Cristina Paun och Jacinto Sá. Foto: Stewen Quigley

Uppsalabolag tar in kapital – ska tillverka transparenta solceller

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Peafowl Plasmonics tar in 40 MSEK i en såddrunda, ledd av Industrifonden och Navigare Ventures. Bolaget, baserat i Uppsala, är först i världen med transparenta solceller baserade på plasmonik.

Peafowl Plasmonics grundades 2018 av Cristina Paun och Jacinto Sá efter den senares upptäckter som professor i fysikalisk kemi vid Uppsala universitet. Företaget använder sig av plasmoniska nanopartiklar som ljusabsorbenter för att tillverka solcellerna. Lösningen kan integreras i sensorer för bland annat fastighetsstyrning och smarta fönster.

Peafowl har vunnit det regionala innovationspriset SKAPA-priset, innovationstävlingen Startup4Climate och kvalificerat sig till Ny Tekniks ”33-listan” som utser Sveriges bästa teknikföretag.

– Plasmonikens egenskaper möjliggör helt osynliga energilösningar, som därmed kan placeras ovanpå elektronikprodukters huvudsakliga funktioner, såsom en skärm. På så vis lyfter man produkter som annars laddas, bort från elnätet, eller ersätter batterier, vilket kommer att bli allt viktigare. Jag ser fram emot att stötta Peafowls framstående team i deras ambition att förse världen med grön energi, säger Anna Haupt, Investment Director på Industrifonden.

Nå bredare marknad

Med det nya kapitalet kommer bolaget nu att flytta ut ur Ångströmlaboratoriet på Uppsala universitet och etablera en egen småskalig produktionsanläggning.

– Vi är mycket glada över att nu ha finansierat kommersialiseringen av vår teknik. Vi kommer att komplettera vårt team med nyckelkompetenser för att öka vår kapacitet och ser fram emot att nå en bredare marknad med våra transparenta solceller, som kommer att innebära en viktig hållbarhetsaspekt inom flera olika områden, säger Cristina Paun, medgrundare av Peafowl.

Syftet med anläggningen är att dels producera prototypserier för att möta efterfrågan från potentiella kunder, dels kundanpassa produktionsprocessen så att varje kund själv kan skriva ut de plasmoniska solcellerna i sina egna produktionsanläggningar. Ambitionen är att sätta en ny standard på marknaden för hållbar energiförsörjning av elektronik.

Medan den tekniska utvecklingen och produktionen flyttar till nya lokaler kommer forskningsdelen av företaget att finnas kvar på Ångströmlaboratoriet, med en nära koppling till den akademiska miljön. I samband med finansieringsrundan byter Peafowl Solar Power namn till Peafowl Plasmonics.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.