E.ON och Serneke avtalar om energilösningar till VéloCity

Foto: Serneke Bostad

E.ON och Serneke avtalar om energilösningar till VéloCity

ANNONS

Annons

E.ON och Serneke har tecknat avtal om energileveranser till Sernekes projekt VéloCity i Mariastaden, Helsingborg. E.ON tar ett helhetsansvar för såväl produktion och drift för lösningen, som omfattar bland annat bergvärme, solceller och lagringslösningar.

I Mariastaden i Helsingborg utvecklar Serneke ett egenutvecklat projekt med olika lösningar för att främja cyklande, cykelverkstad, cykel- och bilpool. Byggstarten av den första etappen i VéloCity ägde rum i maj 2021 och beräknad inflyttning är planerad etappvis med start 2023. Serneke avser uppföra totalt fyra byggnader med totalt 71 lägenheter på fastigheten.

Bergvärmeanläggningen som installeras kommer i största möjliga mån att drivas av el producerad av solpaneler på fastighetens tak. E.ON kommer att anlägga, äga och driva bergvärmeanläggningen samt solpanelerna på taket.

– Det känns väldigt bra att tillsammans med E.ON kunna skapa hållbar energi som till stor del täcker fastighetens behov av el och värme. Att vi också får en rad smarta lösningar för till exempel elbilar och energilagring skapar värde och attraktivitet för projektet, säger Carl Knutsson projektutvecklare Serneke.

Energilagring och IMD

Avtalet innefattar även energilagring, individuell mätning och debitering, laddning av elfordon, visualisering samt kompletterande försörjning av grön el. Ambitionen är även att olika fastigheter ska kunna samverka kring energilösningar och dela elenergi.

– Vi ser ett stort intresse från våra kunder för innovativa lokala energilösningar som integrerar allt från energiproduktion till lagring, visualisering och delning av energi. Genom en kombination av olika smarta hållbara lösningar skapar vi såväl energieffektivitet som komfort för de boende och gör det enklare att leva klimatsmart, säger Sonny Strömberg, Head of Energy Solutions Sales, E.ON.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.