Ny överenskommelse om montering av solceller

Ny överenskommelse om montering av solceller

ANNONS

Annons

Enligt en ny överenskommelse mellan Installatörsföretagen och fackförbundet Elektrikerna ska medarbetare som anställs kunna utföra vissa utpekade arbetsgifter som rör montering av solcellsanläggningar.

Därmed behöver personerna inte ha utbildning enligt Yrkesutbildningsavtalet i Installationsavtalet. Överenskommelsen träder i kraft den 1 juli 2021 och kräver ett inkopplingsmöte för att företag ska kunna ta del av överenskommelsen.

– Vår nya överenskommelse är en naturlig följd av hur branschens behov utvecklas. Det finns ett behov av att inom vissa teknikområden, som solenergiteknik, kunna anställa personer med annan utbildningsbakgrund än de krav som vårt gemensamma kollektivavtal Installationsavtalet ställer. Men utan att göra avkall på goda villkor eller urgröpa viktiga yrkesutbildningars ställning på området. Det har vi lyckats med idag, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

– Trots att kraven på utbildningsbakgrund inte är desamma kommer det vara möjligt att tillgodoräkna sig delar av anställningen som lärlingstid. Det här gör att fler kan söka sig till branschen men att vi fortsatt värnar de fördelar en certifierad utbildning ger den enskilde, säger Ola Månsson.

– Genom detta avtal välkomnar vi nu solcellsmontörer som medlemmar i Elektrikerna! Det är våra medlemmar som gör klimatomställningen möjlig och den här överenskommelsen gör att klimatarbetet kan växlas upp och skapar samtidigt ordning och reda i en bransch som är under snabb tillväxt. Att vi nu har tecknat detta avtal tillsammans med Installatörsföretagen är även fördelaktigt för våra elektriker ur ett längre perspektiv då solcellerna som monteras idag måste underhållas och servas inom ett antal år, säger Urban Pettersson, förbundsordförande Svenska Elektrikerförbundet.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.