Tjänst för solcellsoptimering får Lindabs innovationspris

Tjänst för solcellsoptimering får Lindabs innovationspris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nystartade bolaget Fenix Solar erbjuder en tjänst för att övervaka och optimera solceller. Företaget har nu utsetts till vinnare av Lindabs innovationspris.

Lindabs Innovationspris är ett pris som delas ut till ett företag, individ eller organisation med lokal förankring, som kan visa på en innovativ och hållbar produkt eller tjänst, med kommersiell och/eller samhällsekonomisk potential som kan omsättas i praktiken. Årets vinnare är Fenix Solar, ett bolag som startades år 2020 och drivs av Eric Witt.

– Många säljer solpaneler som att de är underhållsfria för evigt, men så är det ju inte. Vi har utvecklat en teoretisk modell som skapar en digital tvilling av den riktiga anläggningen och sedan kan prestanda jämföras för att se om allt funkar som det ska, säger Eric Witt.

Annons

Nicklas Friberg, ansvarig för Lindab Innovation Hub, delade ut priset under en ceremoni på Näringslivsfesten i Båstad.

– Solceller har blivit allt mer populärt som en alternativ energikälla. Dock är det svårt för en fastighetsägare att veta hur väl anläggningen presterar. Fenix Solar har tagit fasta på att nyttja modern teknik för digitala tvillingar och skapat en tjänst för att övervaka och ge rekommendationer kring solcellsanläggningen. Därigenom kan fastighetsägare bli mer hållbara och få riktig effekt i sin investering, säger Nicklas Friberg.

Fenix Solar får 30 000 kronor som prissumma. Eric Witt planerar att använda pengarna för att investera i utvecklingen och snabbare få fram bättre tjänster.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.