Ukrainsk arkitekt prisas för smart metod som kopplar ihop stora LVL-skivor

Foto: Arca Nova AS/Tom-Egil Jensen/Metsä Group

Ukrainsk arkitekt prisas för smart metod som kopplar ihop stora LVL-skivor

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I augusti 2019 utlyste Metsä Woods Open Source Wood, en tävling i att komma på smarta sätt att koppla ihop stora LVL-skivor. Det vinnande förslaget – 1% Waste – lämnades in av Nazar Shklianka, arkitekt från Ukraina.

Open Source Wood är en öppen plattform där personer inom träbyggnadsindustrin kan mötas och utbyta innovationer. Nazar Shkliankas vinnande konstruktionen är en stor I-balksstomme som baseras på att två långa skivor används som övre och nedre fläns.

Väggskivorna placeras mellan flänsarna och fungerar som liv. Skivorna sammanfogas med en tunn remsa. Systemet är starkt och mycket enkelt att skala upp eller ned och dessutom är spillet minimalt.

Annons

– Idén är enkel men ändå effektiv. Den ger också möjlighet att ändra väggens storlek beroende på behovet. Jag är spänd på att se hur lösningen kan användas i verkliga projekt. Det är också lätt att modifiera konceptet genom att ersätta den anslutande träskivan med en stålplåt eller att använda en halv-i-halv förbindelse, säger Jussi Björman, direktör för teknisk kundtjänst på Metsä Wood och juryordföranden för den expertgrupp som utsåg vinnaren.

– Tävlingen blev ett bra tillfälle att fundera över hur trämaterialet kan utnyttjas på ett effektivare sätt, och också hur man kan snabba upp konstruktionsprocessen. Min uppfattning är att den här tävlingen var både teknisk och kreativ. Namnet på projektet – 1% Waste – belyser det viktiga målet att använda materialet med så litet spill som möjligt och samtidigt skapa en stark stomme, säger Nazar Shklianka som fick ta emot ett pris på 5 000 euro.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.