Turning Torso – Nordens högsta Miljöbyggnad

Turning Torso – Nordens högsta Miljöbyggnad

ANNONS

Annons

Turning Torso, Nordens högsta byggnad, har certifierats enligt Miljöbyggnad iDrift.

Miljöbyggnad iDrift lanserades av Swedish Green Building Council i juni 2020 och hittills har 84 objekt certifierats. Nästan omedelbart startade HSB Malmö arbetet med att certifiera Turning Torso.

Sedan tidigare bygger HSB Malmö all sin nyproduktion i enlighet med Miljöbyggnad nivå silver, som är certifieringen för nybyggda fastigheter.

– Det här var något av ett test för oss, ett sätt att doppa tån i vattnet. Det vi ser som en fördel med att certifiera våra fastigheter är att vi får ordning och reda, och bra utgångspunkter inför vårt framtida förbättringsarbete, säger Jörgen Åkesson, projektledare.

Två resurser från HSB Malmö har arbetat från föreningens sida med certifieringen, projektledaren Jörgen Åkesson, och kundvärden Roland Wirén.

– Turning Torso är en väldigt komplex byggnad, som genererar en hel del dokumentation. Det har egentligen inte varit några utmanande uppgifter för den här certifieringen, förutom den då stora mängden material vi behövt gå igenom, säger Roland Wirén.

Turning Torso är 190 meter högt, består av 147 hyreslägenheter samt kontor med mötes- och konferensverksamhet. Fastigheten är byggd i nio delar som skruvar sig 90 grader, och ritades av arkitekten Santiago Calatrava. Turning Torso stod färdig 2005. Byggnaden fick certifieringen Miljöbyggnad iDrift nivå silver den 13 december 2021. Turning Torso förvaltas av Sundsfastigheter AB, ett helägt dotterbolag till HSB Malmö.

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.