Industribyggnad från 40-talet miljöcertifieras

Industribyggnad från 40-talet miljöcertifieras

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En före detta industrilokal har omvandlats till utbildningslokaler åt Högskolan i Halmstad. Fastigheten har genom upprustningen certifierats som Miljöbyggnad Silver och är en av de äldsta byggnaderna som certifierats som Miljöbyggnad.

– Riva och bygga nytt är den enkla vägen för att skapa nya lokaler, men genom att bevara välbyggda hus görs en välgärning för miljön i form av väsentligt minskade utsläpp jämfört med nybyggnation. Dessutom bidrar vi till att skapa en bra känsla i området när gammal bebyggelse blandas med ny, säger Göran Christiansson, vd på Fragerus Fastigheter.

År 1945 förvärvades marken längs Laholmsvägen i Halmstad av Malcus Fabriker för uppförande av nya verkstadslokaler. Byggnaden som är uppförd med en betongstomme och tegelfasad färdigställdes år 1947. Vägen från industrilokal till att idag vara en central del av högskoleområdet har inneburit ett omfattande arbete där hela innanmätet tagits ut för att ge plats åt nya ytor. Intea och Fragerus Fastigheter har arbetat för att behålla och även förstärka den tidstypiska arkitekturen. Tegelfasaden och taket har öppnats upp för fönsterpartier som motsvarar de som fanns 1947. Nya taklanterniner har tagits upp för att få in mer ljus i byggnaden. Innanför tegelfasaden har fem nya våningar skapats och försetts med hållbara lösningar för värme, kyla och ventilation.

– Det här är en av de äldsta byggnaderna som certifierats som Miljöbyggnad. Vi tycker att det är ett inspirerande exempel på hur en befintlig byggnad kan få nytt liv och uppnå de krav som Miljöbyggnad Silver kräver, säger Jimmy Möller, Chef Miljöbyggnad och Miljöbyggnad iDrift.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.