Träfiberbolag fälls för otillbörlig marknadsföring

Träfiberbolag fälls för otillbörlig marknadsföring

ANNONS

Annons

Patent- och marknadsdomstolen fäller Hunton AB och Hunton AS för otillbörlig marknadsföring, i enlighet med den stämningsansökan som branschföreningen Swedisol lämnade in i maj 2018.

Hunton AB och Hunton AS fälls för otillbörlig marknadsföring med motiveringen att marknadsföringen är felaktig och vilseledande. Huntons marknadsföring ger bland annat intrycket att träfiber- och cellulosaisolering är miljövänligare, fuktsäkrare och mer brandsäker än mineralullsisolering.

De påståenden vilka domstolen vid vite om två miljoner kr förbjuder Hunton att använda vid marknadsföring av träfiber- och cellulosaisoleringsmaterial är bland annat “Genom att använda Hunton Nativo Träfiberisolering bidrar du till att minska utsläppen av CO2 och andra växthusgaser”, “Nativo Träfiberisolering är inte lika beroende av en tät inre ångspärr som mineralullsisolering” och “Hunton Nativo Träfberisolering är en miljövänlig isolering”.

LÄS MER: Konsten att göra miljövänlig marknadsföring

Så här kommenterar de två parterna domen:

– När Hunton Fiber lanserade Nativo Wood Fiber Insulation i Norden 2017 var vi noga med att kommunicera miljöbudskapet på samma sätt som andra producenter av isolering på den svenska marknaden. När vi noterade att Swedisol använde stora resurser för att syna oss i sömmarna har vi försökt justera innehållet på våra svenska webbplatser för att tillmötesgå dem, säger Arne Jebsen, vd för Hunton Fiber.

– I denna rättegång har det varit David mot Goliat. Hunton Fiber är angelägen om att agera med korrekt marknadskommunikation och vi accepterar att domstolen funnit vi gick för långt i viss marknadsföring. Vi upplever dock att det är onödigt aggressivt av branschjättarna inom mineralull att stämma oss som en liten alternativ leverantör, som står för en marginell del av den totala marknaden. Vi har under processen sökt en dialog med Swedisol men tyvärr utan framgång vilket vi beklagar, säger Jebsen.

– Domstolen har fastslagit att genomsnittskonsumenten inte har djupgående kunskaper om produkternas påverkan på miljö och klimat, brandsäkerhet, byggnadsfysik eller isoleringsförmåga. Därför är det viktigt att byggbranschens aktörer inte använder sig av den här typen av vilseledande marknadsföring som Hunton har gjort, säger Mats Björs, vd på Swedisol.

– Vi beklagar att den här frågan inte kunde lösas på annat sätt, men felaktig och direkt vilseledande marknadsföring är allvarligt. Marknadsföringen från byggbranschens aktörer måste gå att lita på, inte minst när det gäller så viktiga frågor som klimatpåverkan och brandskydd, säger Mats Björs.

LÄS MER: Isoleringsföretag fälls för otillbörlig marknadsföring

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.