Isoleringsföretag fälls för otillbörlig marknadsföring

Isoleringsföretag fälls för otillbörlig marknadsföring

ANNONS

Annons

Patent- och marknadsdomstolen fäller Woodisol AB för otillbörlig marknadsföring i enlighet med den stämningsansökan som branschföreningen Swedisol lämnade in i juni 2018.

Företaget fälls för otillbörlig marknadsföring med motiveringen att marknadsföringen är felaktig och vilseledande. Woodisols marknadsföring ska bland annat ge intrycket att träfiber- och cellulosaisolering är mer brandsäker än mineralullsisolering. De påståenden vilka domstolen vid vite om en miljon kronor förbjuder Woodisol att använda vid marknadsföring av träfiber- och cellulosaisoleringsmaterial är bland annat “Miljöriktig isolering”, ”Minimal miljöpåverkan”, “Tär inte på jordens lagrade tillgångar”, ”Miljövänliga isoleringsskivor”, “Miljövänlig produktion” och “Brinner inte”.

– Genomsnitts­konsumenten kan inte förväntas ha djupgående kunskaper om produkternas påverkan på miljön, brandsäkerhet eller isoleringsförmåga. Därför är det viktigt att byggbranschens aktörer inte använder sig av den här typen av vilseledande marknadsföring som Woodisol har gjort, säger Mats Björs vd på Swedisol i en kommentar.

Svarade med egen stämningsansökan

Det var i juni 2018 som Swedisol lämnade in en stämningsansökan där branschorganisationen menade att Woodisols påståenden ansågs vara felaktiga och av sådant slag att de påverkar genomsnittskonsumentens förmåga att fatta välgrundade affärsbeslut. Woodisol svarade med samma mynt och lämnade i sin tur in en stämningsansökan mot Swedisol för otillbörlig marknadsföring av isoleringsmaterial där de menade på att Swedisols medlemmar har bedrivit marknadsföring grundat på ett antal vilseledande påståenden.

Samma dag som utfallet för Woodisol presenterades meddelade Patent- och marknadsdomstolen mellandom i målet där Woodisol har stämt Swedisol. I mellandomen konstaterar domstolen att Swedisol inte är ansvarig för de påståenden som gjorts av dess medlemsföretag. Domstolen konstaterar vidare att de påståenden som föreningen har gjort inte är marknadsföring. Mot denna bakgrund saknas förutsättningar att bifalla Woodisols förbudsyrkanden.

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.