Tävlingen för ett av Sundbybergs nya centrum avgjord

Tävlingen för ett av Sundbybergs nya centrum avgjord

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Folkhem Trä har tillsammans med Arkitema Architects skapat det kvarter som utsetts till vinnare i tävlingen om nya Ör centrum.

När Sundbybergs stad beslutade om att sälja centrumen i Hallonbergen, Rissne och Ör till de fastighetsbolag med bäst idéer påbörjades en arkitekttävling.  I den fanns vissa riktlinjer för vilket koncept som skulle väljas och enligt Sundbybergs stad behövde områdena uppfylla ekonomiska, ekologiska och sociala hållbarhetsaspekter. Nu är tävlingen för Ör centrum avgjord.

Det vinnande bidraget från Folkhem Trä och Arkitema Architects består av ett kvarter i massivträ med sex olika volymer som varierar i höjd. Där kommer att finnas en blandning av hyresrätter, bostadsrätter, äldreboende och mellanboende i kombination med små butikslokaler och kvartershus som är tänkta att fungera som sociala mötesplatser i området.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) fanns det flera aspekter som talade för den vinnande lösningen.
-Den ekologiska hållbarheten, vi har tidigare sett de miljömässiga fördelarna med att bygga i trä. De hade en kort byggtid och vi vill komma igång så fort som möjligt. Sedan passade byggnadernas utseende väldigt bra här, vi vill uppföra byggnader med ny och spännande arkitektur som tillför Sundbyberg något nytt.

Mikael T Eriksson upplever att de på grund av tävlingen och dess utformning har fått bättre förslag och ett större intresse från olika fastighetsbolag än om de hade gjort den markanvisningstävling för ett äldreboende som först var planerad för Ör.
– Den större processen har gett ett större intresse från marknaden. Nu kommer vi få byggnader där det kommer att finnas kommersiell service på bottenplan kombinerat med äldreboende och bostäder vilket är precis vad vi vill göra, koppla ihop olika områden med varandra, säger han.

Tävlingarna för Hallonbergen och Rissnes nya centrum kommer att avgöras  i oktober och november.

Bild: Arkitema Architects

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.