Arkitema Architects utformar centralstation i Trondheim

Illustration Arkitema Architects

Arkitema Architects utformar centralstation i Trondheim

ANNONS

Annons

Arkitema Architects har utsetts till vinnare av tävlingen om att utforma Trondheims nya stationsbyggnaden som ska byggas över spåren på en central plats i staden.

Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) anordnade tävlingen som är ett resultat av Bane NOR Eiendoms och Trøndelags fylkeskommun gemensamma mål att skapa ett nytt arkitektoniskt varumärke för den norska staden. Trondheim stationscenter kommer att bli en av de första byggnaderna i en större plan för Trondheims utveckling, som ska binda samman staden med hamnen. Arkitema Architects kommer tillsammans med det lokala arkitektkontoret PKA, och i nära samarbete med byggherren Bane NOR Eiendom, arbeta vidare på det vinnande förslaget för stationscentret.

Bärande konstruktion i trä

Målet är att skapa en multimodal transportknutpunkt som kan bidra till stadens identitet och skapa bättre upplevelser för invånare och gäster. Samtidigt ska stationen bli en förebild för klimatvänlig stadsutveckling och grön transport. Stationen kommer också att bli en destination med olika upplevelser och innehålla en stor kontorsbyggnad. Den nya stationen kommer ha en bärande konstruktion i trä och återknyter till stadens gamla tradition med träbyggnader.

– Vi har haft ett nära samarbete med de lokala arkitekterna på PKA, som har sett till att projektet har en lokal förankring. Vårt mål har varit att skapa en ny samlingspunkt i Trondheim. Ett ”vardagsrum” som erbjuder ett flertal informella mötesplatser och utrymmen. Projektet förstärker med sin kurvade och avtrappande fasad kopplingen mellan staden och hamnen. Den påminner om de typiska gamla trähusen man kan se vid Nidelven, när man anländer till staden via Sjøgangen, berättar Arkitekt MAA och partner, Thomas Birkkjær från Arkitema Architects konkurrensavdelning i Danmark.

Delar av byggnaden ska ligga över tågspåren och uppförs därför i moduler som snabbt kan monteras upp. Även byggnadens fasader som skärmar av från solen kommer att levereras i färdiga moduler. Byggnaden kommer även att vara BREEAM NOR-certifierad och är utformad med FN:s globala mål i åtanke.

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.