Arkitema Architects vinner markanvisning i Uppsala

Arkitema Architects vinner markanvisning i Uppsala

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Arkitema Architects och Wästbygg vinner markanvisningstävlingen för ett av två kvarter i Sala Backe i Uppsala.

Invid Brantingstorg i Sala Backe skapar Arkitema och Wästbygg en småskalig blandstad med levande boendemiljöer. Ambitionen är att skapa ett större och mer varierat utbud av parkmiljöer, upplevelser och mötesplatser i området.

De gemensamma ytorna utformas för att underlätta både spontana och planerade möten och skapa större samvaro mellan boende och besökare. Genom att dra tillbaka huskropparna från gatan bildas gaturum som varierar i storlek och bidrar till stadsdelens variation och uttryck tillsammans med tegelfasader i varierade kulörer, plåttak, gröna tak och aluminiumklädda träfönster.

Annons

– Vi har jobbat med en tydlig, stadsmässig arkitektur med varierade takprofiler, stort fokus på levande bottenvåningar och gröna gårdsmiljöer. En tidlös gestaltning med gedigna material, huvudsakligen tegel, som bygger vidare på en nordisk arkitekturtradition med välstuderade bostäder, goda ljusinsläpp och miljömässig hållbarhet, säger Eric Engström, affärsområdeschef på Arkitema Architects.

Stort fokus har också lagts på effektiv energihushållning med högisolerade väggar, tak, fönster och glaspartier. Solpaneler på taken alstrar ström till fastigheten och driver hissar, pumpar, och allmänbelysning. Fjärr- och bergvärme i kombination med värmeåtervinning av spillvatten minskar energiförbrukning och miljöbelastning.

Illustration: Arkitema Architects

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.