Veidekke påbörjar första kvarteret i Cederhusen

Veidekke påbörjar första kvarteret i Cederhusen

ANNONS

Annons

Veidekke ska på uppdrag av Folkhem, som delägs av Veidekke Eiendom, påbörja byggnationen av första kvarteret i Cederhusen, som ämnas bli Sveriges största bostadskvarter i massivträ.

Projektet är en totalentreprenad i samverkan som är uppdelad i två där kontraktsumman för första delen är på ca 140 miljoner kronor. De första lägenheterna i projektet beräknas vara färdiga för inflyttning i början av 2022.

– Det är naturligtvis en oerhört viktig milstolpe för projektet att vi nu tagit beslut om byggstart och det innebär att vi äntligen kommer igång på riktigt. Det är ett unikt projekt i såväl nationellt som internationellt perspektiv och det är något som vi verkligen har märkt av i det stora intresset från marknaden. Vi ser fram emot att känna doften av trä spridas över Hagastaden när trästommen i tio våningar är rest, säger Anna Ervast Öberg, ansvarig för projektutveckling Cederhusen.

Fasad av cederspån

Cederhusen kommer bestå av två bostadskvarter, där kvarteret Bologna är först ut. Det första huset i kvarteret, med tio våningar byggda i massivträ, börjar byggas efter sommaren då grundläggningen är helt klar. Huset kommer ha en stomme av massivträ, med undantag för de nedersta två planen som uppförs i betong, samt en fasad av cederspån.

– Det känns väldigt spännande att börja bygga detta fantastiska projekt. Jag är övertygad om att vi med ett gott samarbete och ett involverande arbetssätt tillsammans kommer skapa ett nytt landmärke för Stockholm, säger David Grimheden, regionchef för Veidekke Trähus.

De två bostadskvarteren som Cederhusen innehåller totalt, byggs nära den nya tunnelbaneuppgången i Hagastaden och kommer att bestå av totalt fyra bostadshus som inrymmer 234 lägenheter. Husen i kvarteren blir 10-13 våningar höga och de byggs ovanpå tunnlarna för E4/E20. Lägenheterna som byggs har en boyta om 25-202 kvm som fördelas på 1-8 rum och kök, med varierande planlösningar i de olika husen.

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

En kommentar

 1. Lasse Vinter
  2022-01-18 at 15:27 Svara

  Spännande projekt, ser fint ut!

  Några frågor:

  1. Varifrån kommer Ceder-spånet? Finns det hållbar närodlad Ceder?

  2. Hur säkrar man att det inte bli brandspridning när det är träspån i fasaden? Vill minnas att det för ett 15-tal år sedan krävdes ytbehandling för det som inte var så hälsosam och bra för miljön, men man har kanske kommit på bättre produkter att använda nu?

  3. Hur lång garantitid lämnar Veidekke på fasadmaterialet?

  Med vänlig hälsning
  Lasse Vinter

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.