Sveriges Arkitekter presenterar handlingsplan för hållbart samhällsbyggande

Tobias Olsson

Sveriges Arkitekter presenterar handlingsplan för hållbart samhällsbyggande

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

För att stärka medlemmarna i arbetet med en klimatomställning har Sveriges Arkitekter tagit fram en handlingsplan för hållbart samhällsbyggande.

Handlingsplanen bygger på en kartläggning som förbundets hållbarhetsråd gjorde 2019–20. Den åskådliggör hur arkitekter bäst bidrar i omställningen till ett ekologiskt hållbart samhällsbyggande, både vad den enskilda arkitekten och arkitektföretag kan göra.

– Hållbarhetsplanen är en vägledning för hur arkitekter kan ta för sig i klimatomställningen, tillräckligt konkret för att kunna gå från snack till verkstad – redan i dag, säger förbundsdirektör Tobias Olsson.

LÄS MER: “Arkitektens kompetens är helt nödvändig i omställningen”

Annons

Satsa på forskning

Att designa utsläppssnålt, cirkulärt samt ekologiska och resilienta samhällen är tre exempel. Design av ekosystemtjänster och grönytor och satsning på forskning och innovation är andra förslag. Förutom sju konkreta punkter innehåller hållbarhetsplanen också aktuell lagstiftning som samhällsbyggnadssektorn behöver förhålla sig till, såsom den kommande klimatdeklarationslagen som införs om lite mer än ett år och Boverkets förslag om att införa gränsvärden för klimatutsläpp för byggnaders byggskede 2027.

– Vi vet att våra medlemmar har klimatfrågan om inte allra högst så bland topplatserna på agendan, inte minst genom det stora engagemanget i Architects Declare. Även om det krävs att deras beställare och politiken är med på tåget är åtgärderna i handlingsplanen riktade inåt, mot vad kåren kan göra här och nu, istället för att bara berätta vad andra i samhällbyggnadsbranschen ska göra, säger Tobias Olsson.

Den 27 november sänds ett samtal mellan Tobias Olsson och finans- och bostadsminister Per Bolund om hållbarhetsplanen på Sveriges Arkitekters instagramkonto.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.