Studie jämför klimatpåverkan av olika byggnadskonstruktioner

Studie jämför klimatpåverkan av olika byggnadskonstruktioner

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Regeringen har beslutat att stödja ett projekt som tar frågan om byggandets klimatpåverkan vidare.

Målet är att öka bygg- och fastighetssektorns kunskap om hur olika byggnader påverkar klimatet och hur valet av konstruktion kan bidra till att minska koldioxidutsläppen. Bakom projektet, som är en fortsättning på ett tidigare projekt där livscykelanalyser genomfördes på flerbostadshus i betong och trä, står bland annat Sveriges Byggindustrier, IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH.

Annons

Forskarna kommer att utgå från ett referenshus med betongstomme men tar sedan fram fyra ytterligare olika alternativa konstruktionslösningar för att kunna göra jämförande livcykelanalyser. Stomuppbyggnaderna kommer att vara betong, massivt trä, volymelement av trä, prefabricerad stomme av betong och lätta ytterväggar av stål. Den betong som används i konstruktionerna kommer att utgöras av dels standardbetong och dels en ny klimatanpassad betong.

– Det är viktigt att öka kunskapen om byggnaders klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv. Det här projektet kan ses som en del i arbetet för att få nya regler som inkluderar byggprocessen i energikraven på nya byggprojekt, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

2 Kommentarer

  1. Fortsatta studier om byggnaders miljöpåverkan - FRAKKA
    2018-02-06 at 12:31 Svara

    […] hallbartbyggande.com http://www.sbuf.se frakka.se/nyheter/tra-betong […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.