Solcellsanläggning kan slå ut jordfelsbrytare

Solcellsanläggning kan slå ut jordfelsbrytare

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En ny rapport från Installatörsföretagen bekräftar att en solcellsanläggning kan slå ut jordfelsbrytare hos grannar utan att de märker det.

Syftet med rapporten Utbredning av likström i lokalnäten har varit att utreda om likströmskomponenter och högfrekventa störningar förekommer i de allmänna lokalnäten. De resultat som ligger till grund för rapportens slutsatser är dels utredningar utförda av två oberoende externa konsulter och egna beräkningar utförda av Installatörsföretagen.

Installatörsföretagens tester visar att likströmmar kan vara så höga som 5-8 procent av växelströmmen. Detta kan jämföras med gränsvärdet 0,5 procent som idag är produktstandard. Vid likström högre än 6 mA slutar jordfelsbrytare av typ A att fungera utan några synliga spår, inte bara i huset med solcellsanläggningen. De fastnar i tillslaget läge. Jordfelsbrytare av typ A kan slås ut även i angränsade hus utan att ägaren märker det, konstaterar Installatörsföretagen.

– Slås jordfelsbrytaren ut kan det innebära stor fara och leda till fara för livet. Våra undersökningar i rapporten visar att solceller i kombination med en viss typ av jordfelsbrytare kan ha just den effekten – inte enbart på ditt eget nät utan till och med på din ovetande grannes nät, säger Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen.

LÄS MER: Vanligt med felaktiga solcellsanläggningar

Han menar att det är mycket överraskande att förekomsten av likströmskomponenter kan bli så hög och påpekar att det ställer mycket höga krav på elinstallationer i framtiden.

– Att installera solceller är inte någon enkel historia. Det kräver kunnande och fackmannamässighet. Vår undersökning visar ytterligare vikten av att utföra installationerna korrekt. Men mer kommer att behöva göras för att möta de här problemen i framtiden, säger Fredrik Byström Sjödin.

Intervju med Svensk Solenergis vd: “Branschen kan mycket bättre än så”

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.