SKB utsedd till vinnare av Bopriset

SKB utsedd till vinnare av Bopriset

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, har utsetts till 2019 års vinnare av Bopriset, till minne av Josef Frank.

SKB tilldelas Bopriset för att under sin hundraåriga historia arbetat långsiktigt, satsat på kvalitet samt utifrån sin upplåtelseform, den kooperativa hyresrätten, visat stor omtanke om de boende, senast med projektet Basaren på Kungsholmen ritat av Wingårdh arkitektkontor.

– SKBs evighetsförvaltning är en inspiration som fler aktörer på bostadsmarknaden borde ta intryck av. SKB har aldrig sålt en fastighet och satsar på kvalitet både i material och förvaltning, vilket lönar sig på lång sikt både för medlemmarna, samhället och klimatet,säger Moa Anderson, verksamhetsledare för Boinstitutet och jurymedlem för Bopriset.

Priset på 100 000 kr delades ut vid ett seminarium på Nationalmuseum den 14 november. Prissumman kommer SKB att använda till sina medlemmar för inspiration och kunskapsutbyte kring framtidens boende, hållbart byggande och arkitekturens betydelse.

Annons

– Vi är oerhört stolta och glada över utmärkelsen. Josef Franks idéer, där kvalitet är centralt och tanken om att ett bra boende för alla är en förutsättning för ett hållbart samhälle, stämmer väl överens med SKB:s värderingar. Priset är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb när vi förvaltar och utvecklar den goda idé som skapade SKB för över hundra år sedan, säger Eva Nordström, vd SKB.

Bopriset instiftades 2018 av Boinstitutet och delas ut med stöd av Svenskt Tenn. Priset ska främja ett attraktivt bostadsbyggande med kvalitet- för alla, och delas ut till minne av arkitekten Josef Frank, vars idéer om att bra boenden för alla är avgörande faktorer för ett socialt, ekonomiskt och även politiskt hållbart samhälle, är högaktuella än idag.

SKB:s Kvarteret Basaren på Kungsholmen, Stockholm, ritat av Wingårdh arkitektkontor. Foto: Mikael Olsson

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.