SKB-kvarter nominerat till Uppsala kommuns arkitekturpris

Kvarteret Docenten i Uppsala är en av fem finalister till Uppsala kommuns arkitekturpris. Foto: baraBild

SKB-kvarter nominerat till Uppsala kommuns arkitekturpris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kvarteret Docenten är nominerat till arkitekturpriset som Uppsala kommun delar ut för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader. Tegelhuset i stadsdelen Rosendal med 122 kooperativa hyresrätter är en av fem finalister till priset, som delas ut nästa vecka.

Finalisterna har valts fram efter nomineringar som kommit in från allmänhet, aktörer inom bygg- och arkitekturområdet och anställda i Uppsala kommun. Priset ska sporra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet och det går att nominera byggnader, offentliga platser eller hela miljöer till priset.

Fokus på cirkuläritet

Kvarteret Docenten med sina tio våningar och 122 lägenheter, är en fastighet där SKB installerat ny teknik för ett mer hållbart hemmaliv. Det handlar om ett cirkulärt energisystem, där en avloppsvärmeväxlare återvinner värmen ur vattnet från badrum och kök. Det kan minska energiförbrukningen med 25 procent. På taket finns solceller och de boende kan använda elcykel från SKBs egen cykelpool.

– I Docenten har vi skapat förutsättningar för ett socialt hållbart kvarter med ett minimalt behov av energi. Där testar vi nya miljövänliga lösningar för att medlemmarna enkelt ska kunna leva mer hållbart, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef på SKB.

Framgångsrika i Nockeby

En jury avgör vilken av de fem utvalda finalisterna som ska firas när 2023 års arkitekturpris delas ut i Uppsala den 20 juni. Tidigare under våren blev SKBs allra nyaste kvarter, Skrönan i Bromma, en av finalisterna i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. Där var det allmänhetens röster som avgjorde vinnaren och för de sex formstarka husen längs med Nockebyskogen räckte det ända upp till en andraplacering.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.