Bostadskvarter trygghetscertifieras

Kvarteret Kroken skyltar nu med trygghetscertifiering. Från vänster Cenny Rondahl, SKB, Per Hellqvist, SKB, Lennart Levander, Svensk Trygghetscertifiering. Foto: Jon Buscall

Bostadskvarter trygghetscertifieras

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

När världen blir allt mer turbulent lägger SKB lite extra fokus på att skapa lokal trygghet och välbefinnande för de boende. En av de åtgärder de nu arbetar med är att trygghetscertifiera tolv av SKB:s fastigheter.

Trygghetscertifiering av fastigheterna betyder att de uppfyller trygghetskraven som undersöks vid en specifik besiktning. Den visar även att fastighetsägaren tagit de boendes trygghet på allvar och för att förebygga brott på platsen.

– Certifieringsarbetet har inte bara höjt säkerhetsnivån för våra boende, utan även ökat vår interna kunskap kring trygghetsskapande åtgärder. Det är något vi kommer ha stor nytta av både när vi bygger nytt och förvaltar alla våra befintliga hus, säger SKB:s förvaltningschef Madeleine Brisère.

Besiktigar kontinuerligt

Av de SKB-kvarter som nu certifieras ligger elva i Stockholm och ett i Uppsala. Arbetet med förbättringar av tryggheten i boendet har pågått länge. Det intensifierades 2021, då hela SKB:s fastighetsbestånd trygghetsbesiktades av Svensk Trygghetscertifiering AB. Resultatet av det ligger till grund för det fortsatta arbetet med åtgärder för trygghet och välbefinnande i kvarteren.

Annons

– Vi kommer att fortsätta utveckla vårt arbete för att alla hyresmedlemmar ska trivas och känna sig trygga i sin boendemiljö. Tryggheten för våra boende är oerhört viktig, säger Cenny Rondahl, förvaltningsprojektledare på SKB.

För de fastigheter som fått ett trygghetscertifikat så gäller det i fem år. Under den perioden genomförs ombesiktningar för att kontrollera att certifieringen efterlevs och att underhållet inte försämras ur ett trygghetsperspektiv.

– Det viktigaste i vårt trygghetsarbete är våra egna fastighetsskötare i kvarteren som dagligen möter de boende. Dessutom kommer de i kontakt med våra egna drifttekniker, hantverkare, utemiljöpersonal och förvaltare, säger Madeleine Brisère.

Så trygghetscertifierades SKB:s kvarter
Trygghetsbesiktningarna av alla SKB:s fastigheter gjordes av besiktningsmän från Svensk Trygghetscertifiering som gått igenom 57 punkter i samtliga 75 bostadskvarter. Anmärkningarna från besiktningarna blev underlag för konkreta åtgärder i kvarteren. De åtgärderna har hittills resulterat i 12 certifierade fastigheter.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.