Så kan en fjärdedel av varmvattenanvändningen sparas

Så kan en fjärdedel av varmvattenanvändningen sparas

I projektet “Vattenanvändning med energieffektiva blandare” har forskare på RISE tagit reda på hur mycket varmvatten som egentligen sparas med energiklassade blandare och hur funktionerna påverkar vardagen för den som diskar eller duschar.

Forskare vid RISE har genomfört mätningar under två års tid, först med standardblandare och sedan med energiklassade blandare från de två tillverkarna FM Mattsson och Villeroy & Boch Gustavsberg. Mätutrustning installerades i fem av husen och de boende i några av AB Bostäders flerbostadshus på Tullen i Borås inbjöds att delta i enkätstudier och fokusgrupper för att ge sin syn av hur de nya blandarna har fungerat i badrum och kök.

– Resultaten visar att det går att spara mer än en fjärdedel av varmvattenanvändningen med de nya blandarna. Det är ett bra resultat, och förhoppningen är att resultatet kan komma till nytta för bland annat bostadsbolag som är intresserade av att installera liknande produkter. Resultaten från enkätstudien visar också att attityden till de energieffektiva blandarna överlag var god, säger Björn Folkeson, projektledare på RISE i en kommentar.

Foto: iStock

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment