Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg blev Årets Bygge

Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg blev Årets Bygge

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Rättspykiatriskt Centrum, passivhus och plusenergihus, invigdes i början av september och har nu utsetts till Årets Bygge.

Tidigare låg rättspsykiatrin på Malmö Östra Sjukhus, som byggdes som mentalsjukhus på 1930-talet. Lokalerna i Malmö var slitna och inte ändamålsenliga för modern rättspsykiatrisk vård. Den nya 12 700 m² stora anläggningen samlar all högspecialiserad rättspsykiatrisk vård i Skåne och ska utgöra ett centrum för forskning och utbildning. Anläggningen är passivhuscertifierad enligt Feby 12 och certifierad enligt Miljöbyggnad nivå guld. Ett tätt klimatskal och värmeåtervinning av frånluften ger byggnaden en energianvändning på 21 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Solceller och solfångare på taket samt ett vindkraftverk gör också byggnaden till ett plusenergihus. Den arkitektoniska utformningen står BSK Arkitekter, som vann uppdraget i en arkitekttävling 2011 och byggherre för projektet är Region Skåne.

Priset delades ut på Årets Bygge-galan den 27 mars i Stockholm. Juryns motivering till priset lyder:

“Ett gediget förarbete har lett till en väl genomförd upphandling. Den strikta geonomförandeplanen ger förutsättningar att uppnå uppsatta vård- och arbetsmiljökriterier, ger ljus och rymd och gör att högt uppställda krav på teknisk miljöanpassning får byggnaden i sig att aktivt bidra till samhällets energibalans. Den höga säkerhetsnivån har främjat en robust kvalitetsnivå med långlivade material som kan åldras vackert. Ett lyckat slutresultat har sin bakgrund i en väl genomförd samverkan, i tillvaratagandet av tidigare vunna kunskaper och en excellent genomförd byggprocess.”

Foto: Elin Bennewitz/Byggindustrin

 

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.