KI:s forskningslaboratorium blev årets bästa bygge

Foto Jean-Baptiste Béranger

KI:s forskningslaboratorium blev årets bästa bygge

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 26 mars ägde Årets Bygge-galan rum i Stockholm. Ett flertal priser delades ut, däribland den prestigefyllda utmärkelsen Årets Bygge som i år gick till forskningslaboratoriet Biomedicum. För första gången delades det nyinstiftade priset Jämställdhetsbygget ut som gick till Uppsalahem för det kommunala bostadsbolagets jämställda upphandling.

Sveriges Byggindustriers pris Jämställdhetsbygget är instiftat för att inspirera aktörer inom byggbranschen att aktivt arbeta för ökad jämställdhet. Nominerade till priset var också Snickarpodden – JM och En mer jämställd golvbransch – Golvkedjan men det var alltså Uppsalahem som vann utmärkelsen för deras arbete med att ställa tydliga krav hos sina leverantörer. I samtliga upphandlingar bifogas en tydlig checklista över vilka jämställdhetskrav leverantörerna förväntas leva upp till. Bostadsbolaget driver också insatser för att öka tryggheten i utsatta områden och för att alla ska komma till tals i hyresgästdialoger. “För att kunna åstadkomma förändring i en mansdominerad bransch krävs mod, vilja och tydliga krav. Allt detta uppfyller årets vinnare då de går i bräschen för hur man kan inspirera fler inom byggbranschen att agera för jämställdhet,” lyder en del av juryns motivering.

Flera vetenskapliga discipliner på Biomedicum

Ett av Europas största forskningslabb – Biomedicum – som Akademiska Hus har uppfört åt Karolinska Institutet i Solna blev vinnaren av Årets Bygge som lyfter fram exempel på det bästa byggsektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form under året. Biomedicum har plats för upp till 1 600 forskare och övrig personal vid KI. Byggnaden sträcker sig över elva våningar och ska främja interaktion, nya samarbeten och utbyte av erfarenheter, idéer och tekniker över gränserna när flera vetenskapliga discipliner för första gången samlas under ett och samma tak. Byggnaden är ritad av C.F. Møller Architects och certifierad enligt Miljöbyggnad Silver. Entreprenör i projekt är Skanska.

“Vinnaren av Årets Bygge 2019 har lyckats med ett komplicerat och omfattande projekt. Projektgruppen har haft höga ambitioner vad gäller utveckling av samverkan, arbetsklimat och säkerhetstänk – och lyckats. Projektet har därutöver blivit klart före utsatt tid och till kraftigt sänkta kostnader jämfört med budget,” lyder juryns motivering.

– Vi är otroligt stolta över att Biomedicum har utsetts till Årets Bygge. Målsättningen har varit att skapa en unik samlingspunkt för gränsöverskridande forskning och samverkan. Den här vinsten är ett kvitto på att vi har lyckats med vår arbetsprocess och genom god samverkan med alla inblandade parter generera den bästa balansen mellan ekonomi, tid och kvalitet, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.

Innovativ fuktsensor

Invisense blev också vinnare av Nordbyggs Guldmedalj, priset för bästa produktnyhet inom byggsektorn. Företaget ligger bakom en innovation som används för att mäta fukt på ett nytt sätt. Mikrometertunna fuktsensorer håller koll på den relativa fuktigheten i byggnadskonstruktioner. Data sparas i företagets molntjänst och skapar sedan mätdata för analys av fuktutveckling i byggkonstruktioner. Invisense produkter har utvecklats vid Printed Electronics Arena i Norrköping i ett samarbete med Linköpings universitet och Rise Acreo.

Det nyinstiftade arbetsmiljöpriset Håll Nollan gick till Program Roslagsbanans utbyggnad – Storstockholms Lokaltrafik. Priset är tänkt att inspirera, uppmärksamma och driva på utvecklingen av ett arbetsmiljöarbete som främjar säkerheten inom byggbranschen. Fönstertillverkaren Nordans fabrik i Kvillsfors, som har visat en stor förbättring genom att använda lean, blev Årets Leanbyggare.

Biomedicum, Karolinska Institutet. Foto: Akademiska Hus/Jean-Baptiste Béranger

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.