VA-projektet Östra Länken i Luleå blev vinnare av priset Årets Bygge 2018. Vinnaren korades på Årets Bygge-galan som ägde rum på Cirkus i Stockholm måndagen den 19 mars. Prisutdelare var bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson och 2017 års Isabelle-stipendiat Karolina Dahl. Byggherre för det vinnande projektet är Luleå kommun. NCC har varit byggentreprenör och även ..." />


Infrastrukturprojekt blev Årets Bygge 2018

Infrastrukturprojekt blev Årets Bygge 2018

ANNONS

Annons
Annons

VA-projektet Östra Länken i Luleå blev vinnare av priset Årets Bygge 2018.

Vinnaren korades på Årets Bygge-galan som ägde rum på Cirkus i Stockholm måndagen den 19 mars. Prisutdelare var bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson och 2017 års Isabelle-stipendiat Karolina Dahl.

Byggherre för det vinnande projektet är Luleå kommun. NCC har varit byggentreprenör och även projektledare i samverkan med byggherren. Norconsult har agerat projekteringsledare/konsult och Tema har varit landskapsarkitekt.

Segrarna, med Luleås stadsbyggnadschef Jesper Klefsjö i spetsen, var jublande lyckliga över priset när de intog scenen.

– Vilken överraskning! Jag har inte förberett något tacktal… Det här känns toppen. Vi satsade på höga ambitioner och en utökad samverkansentreprenad i detta projekt och alla våra mål har infriats.

– VA-systemet behövde byggas ut rejält för att möta behoven i vår växande stad. Vi valde att kombinera detta arbete med att förbättra trafikmiljön och anlägga nya rekreationsområden, förklarade Jesper Klefsjö.

Bakom konceptet och priset Årets Bygge står Svensk Byggtjänst och tidningen Byggindustrin. Varje år nomineras 20 byggprojekt till tävlingen och de bedöms av en jury utifrån kriterierna arbetsmiljö/säkerhet, teknik/innovation, hållbarhet, kvalitet-tid-budget och samverkan.

Juryns motivering löd:
Gemensamma mål, öppna böcker och korta kommunikationsvägar är några av verktygen för ett projekt som är långsiktigt till sin natur och ger förutsättningar för tillväxt.
Innovativa lösningar, hög teknisk precision, säkerhet och kvalitet förenas med gestaltningsprogram över ett av naturens grundelement.Årets Bygge 2018, Östra Länken i Luleå, kan därmed beskrivas som samhällsbyggnad på riktigt, en vattnets nya huvudväg genom den växande staden.”

Under Årets Bygge-galan delades även följande priser ut:

  • Priset Byggopus, tidningen Byggindustrins pris för bästa examensarbete, tilldelades Sakarias Hultin, Chalmers och Vera Rytter och Ann Thilderkvist, Lunds tekniska universitet.
  • Årets Leanbyggare, från Lean Forum Bygg, gick till Flexator.
  • Priset Årets Fasad, från SPEF, fick Hållbarhetshuset på KTH Campus, med Akademiska Hus som byggherre och AIX Arkitekter, samt Zengun/Sehed Fasad som utförare.

 

Foto: Jens Reiterer

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

En kommentar

  1. Miltton Thoughts: Finlands och Sveriges väg till medlemskap i NATO - Miltton
    2022-06-10 at 12:09 Svara

    […] blev belönade för vår tråkiga hållning att gräva avloppsrör med att föräras priset till Årets bygge 2018. Med detta vill jag skicka en tröst till alla politiker som jobbar på i den grå vardagen att man […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.