Professor får guldmedalj för betongforskning

Professor får guldmedalj för betongforskning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Mats Emborg, professor i konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet, har tilldelats Betongföreningens guldmedalj 2018.

Mats Emborg nomineras för banbrytande och internationellt uppmärksammad forskning om temperatursprickor i massiva betongkonstruktioner. Resultatet av hans forskning har lett till nya regler, riktlinjer och rekommendationer, lyder Betongföreningens motivering. Emborgs aktiva deltagande i implementeringsarbetet genom pedagogiska och entusiastiska föreläsningar och föredrag samt populärvetenskapliga texter och handbokstexter, beskrivs som en ytterligare bidragande faktor till utmärkelsen.

Medaljen delades ut under Betongdagen den 16 oktober.

– Det var såklart väldigt omtumlande att få utmärkelsen och jag känner mig väldigt hedrad att få den, berättar Mats Emborg.

Annons

Betydelse för betongteknikens utveckling

Guldmedaljen utdelas som belöning för insats av betydelse för betongteknikens utveckling genom upptäckter, uppfinningar, undersökningar eller betongens praktiska utnyttjande. Medaljen tilldelas i regel svensk medborgare. Betongföreningen delar ut priset till personer som har betytt extra mycket för betongmaterialet och dess användning vartannat år och har gjort det sedan 1952 då föreningen fyllde 50 år.

– Och nu får jag alltså tillhöra en av de personerna som fått den! Självklart är det inte utan mina goda arbetskamrater vid Luleå Tekniska Universitet där vi bedriver intensiv forskning och utbildning inom betongområdet och arbetskamrater vid Betongindustri Stockholm där man tillämpar forskningen och utveckling av betongprodukter och tillhörande tjänster, säger Mats Emborg.

 

Foto: Katarina Karlsson/Luleå tekniska universitet

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.