ANNONS
Primärenergital införs i energideklarationerna efter årsskiftet

Primärenergital införs i energideklarationerna efter årsskiftet

annons
ANNONS

Boverket har beslutat att primärenergital införs i energideklarationerna från och med den 1 januari 2019.

Efter ändringarna kommer byggnaders energiprestanda att uttryckas i energiprestandatal i stället för specifik energianvändning. Även kravet vid uppförande av en ny byggnad uttrycks i primärenergital, uppger myndigheten. Energiklassen kommer att baseras på primärenergitalet i stället för den specifika energianvändningen. Specifik energianvändning kommer dock fortfarande att finnas med som tilläggsinformation i energideklarationens sammanfattning. Primärenergitalet tar även hänsyn till vilken energibärare som används och byggnadens geografiska placering. Enligt Boverket blir det därigenom lättare att jämföra byggnader över hela landet.

Omvandlingsfunktion

Boverket kommer att ta fram en webbhandbok för energideklarationer, med vägledande och stödjande information till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2007:4) om energideklaration för byggnader. Ändringarna i reglerna, relaterat till införandet av primärenergitalet, kommer finnas beskrivna i webbhandboken. Myndigheter uppger att det också ska finnas en omvandlingsfunktion tillgänglig för att kunna omvandla tidigare mått på energiprestanda, specifik energianvändning, till primärenergital.

Infört i BBR

Regelverket kring byggnaders energiprestanda styrs genom energiprestandadirektivet. Detta direktiv ska följas av samtliga medlemsstater inom EU. Under 2017 genomförde regeringen ändringar i plan- och byggförordningen, som ett steg i implementeringen av energiprestandadirektivet. Det fastställdes där att byggnaders energiprestanda ska uttryckas i primärenergital. Energihushållningsreglerna ändrades som en följd av detta, och primärenergitalet infördes i Boverkets byggregler, BBR. Enligt energiprestandadirektivet ska byggnadens energiprestanda fastställas enligt samma metod vid krav på nya byggnader som i energideklarationerna. Därför ändras nu även föreskrifterna för energideklarationerna.

Källa: Boverket

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

En kommentar

 1. Hans Lönn
  2018-10-17 at 11:17 Svara

  Eftersom energideklarationerna från första början varit ett löjligt jippo så kan man undra om det här med primärenergital skall förändra förutsättningarna totalt? Det som kunde blivit något bra är ju totalt förfuskat för att man inte vill göra någonting seriöst från Boverkets Och Stems sida!Om du som läsare undrar vad jag är för en idiot så kan du bilda dig en egen uppfattning om det genom att läsa på länkarna!

  http://fastighetsanalys.se/visaartikel.asp?refdatum=20070328202422&kategori=30&sprak=1

  http://fastighetsanalys.se/visaartikel.asp?refdatum=20100601210905&kategori=-1&sok=Energideklarationer&val=1&sprak=1

  För övrigt så finns det en hel drös med artiklar på min hemsida om Boverkets totala inkompetens!

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.