Planprocessen kan vara verktyg för att driva på klimatomställningen

Planprocessen kan vara verktyg för att driva på klimatomställningen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det finns ett stort intresse bland kommuner att använda planprocessen för att driva på klimatomställningen. Det visar EU-projektet Multiply.

EU-projektet har bildat ett nätverk av kommuner i ett antal europeiska länder, bland annat Sverige och Italien, men även Polen, Tyskland, Ungern och Österrike. I ett antal vägledningar och exempel på energiplaner visar projektet hur kommuner kan sätta klimatmål för stadsdelar.

– Det handlar om hur vi vid planering eller ombyggnad av stadsdelar kan kombinera frågor om hur marken används, vilka energilösningar som är mest effektiva och hur vi förflyttar människor och varor – allt i syfte att minska klimatpåverkan. En annan aspekt är hur man involverar kommunens invånare i processen, säger Jeanette Green på IVL, som varit projektledare för Multiply.

Annons

– Projektet har visat att det finns ett stort intresse bland svenska kommuner att använda planprocessen för att driva på klimatomställningen, men också att det saknas verktyg, data och processer för att hålla koll på vilken klimatpåverkan det blir av de beslut som fattas, säger Jeanette Green.

IVL tar nu därför arbetet i Multiply vidare i ett nytt projekt finansierat av Smart Built Environment där målet är att undersöka hur ett digitalt verktyg för klimatberäkningar skulle kunna underlätta beslut och strategier i planprocessen.

– Med hjälp av fem nya kommuner ser vi vad det finns för behov och finansieringslösningar för att bygga ett verktyg som kan sätta siffror på klimatpåverkan från en detaljplan. En första prototyp beräknas vara klar nästa år, säger Faiz Mawlayi, projektledare för projektet ”digital beräkning av stadsdelars klimatpåverkan”.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.