Golventreprenörer prisas i återvinningstävling

Golventreprenörer prisas i återvinningstävling

19 ton plastspill. Så mycket lyckades BL-Interiör AB i Umeå återvinna på ett år och blev därmed Årets (åter)vinnare i Golvbranschens tävling om insamling av installationsspill.

Det nyinstiftade priset syftar till att öka mängden insamlat plastspill och på så vis bidra till ett bättre resursutnyttjande. Golventreprenören BL-Interiör samlade in mest installationsspill under 2016, totalt 18 928 kg och kammade därmed hem första pris i tävlingen. Det återvunna materialet skickas till en återvinningscentral i Ronneby där det mals ned och blir material till nya plastgolv.

– Idag samlar vi in knappt 300 ton installationsspill, plast som annars bokstavligen skulle gått upp i rök. Vi ser en liten ökning sedan 2015 men potentialen är så mycket större, säger Malin Bjurvald, teknik- och miljöansvarig på Golvbranschen GBR. Majoriteten av spillet granuleras och blir sedan nya golv. Teoretiskt sett kan det bli upp till 100 000 kvm nytt golv, men vi är inte riktigt där ännu. I praktiken går det inte att materialåtervinna allt. Bland annat finns en del skräp och limrester i det insamlade spillet.

2:a priset i tävlingen gick till Ottossons Golv AB som hade störst ökning av insamlingsmängden jämfört med 2015 medan BBM Golv & Bad AB var den entreprenör som hade den bästa kvaliteten på sitt insamlade plastspill och vann 3:e pris. Totalt deltog 34 golvföretag i premiärtävlingen.

– Vi vill lyfta fram goda exempel som leder till ett bättre utnyttjande av resurser vid golvinstallationer. Förutom inspiration kan det också behövas förändrade rutiner, som gör att det blir självklart att samla in och återvinna spillmaterial.

3:epristagarna, BBM Golv & Bad AB. På bilden Pelle Strandberg VD och de två delägarna Lotta Dacke och Fredric Johansson. Foto: BBM Golv & Bad.

Annons
Annons

Relaterade artiklar

One Comment

  1. De blev årets hållbaraste golvkedjeföretag | Hållbart Byggande
    2017-05-04 at 07:59 Svara

    […] Företaget har även utsetts till Årets (åter)vinnare i Golvbranschens tävling om installationsspill. […]

Leave A Comment