Ökat återbruk av byggmaterial med miljösatsning

Ökat återbruk av byggmaterial med miljösatsning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

”Bygg med bättre begagnat” har blivit beviljat ett bidrag på fyra miljoner kronor för att öka mängden byggprodukter som återbrukas. Projektet gäller bland annat Emausskolan som just nu håller på att byggas ut.

I Västerås ska man nu bygga ut Emausskolan för att den ska kunna rymma upp till 750 elever. Den befintliga byggnaden ska moderniseras samt få en fullstor idrottshall. I samband med ombyggnaden deltar Emausskolan i projektet ”Bygg med bättre begagnat”, ett forskningsprojekt koordinerat av RISE, som ska hålla på fram till den 31 december 2024.

Cirkulär ekonomi och möjlighet till certifiering

Det övergripande målet med projektet är bidra till en mer hållbar resursanvändning och cirkulär ekonomi genom att öka mängden byggprodukter som återbrukas från gamla byggnader. Genom fallstudien i Emausskolan ska projektet bl a ta fram kvalitetskriterier för återbrukade produkter och utforska möjligheten till certifiering av både produkter, personer och aktörer.

Annons

Archus är ansvarig arkitekt för Emmausskolan och arbetar redan idag med återbruk i projektet. Bland annat kommer tegel från de gamla fasaderna att återanvändas samt mycket utav befintlig inredning såsom wc-stolar, stommar, kapprumsinredning och akustikpanel från andra byggnader. Förutom återbruk arbetar man brett kring hållbarhet och använder bland annat trästomme i nybyggnadsdelen för skolan och idrottshallen.

Vinnova finansierar

-Archus drivkraft är att jobba med alla aspekter av hållbarhet. Varje år sätter vi upp delmål kring hållbarhet och från och med i år har vi ett extra stort fokus på återbruk, både i liten och stor skala, berättar Mikael Hassel, arkitekt i projektet och hållbarhetsansvarig på Archus.

Projektet har fått stöd inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.