Svenska organisationer finalister i Climate Smart Cities Challenge

Svenska organisationer finalister i Climate Smart Cities Challenge

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Bland nära 200 tävlande har 45 företag från hela världen valts ut för att ta itu med klimatutmaningarna fyra städer – Bogotá, Bristol, Curitiba och Makindye Ssabagabo. Nio av finalisterna är från Sverige.

Climate Smart Cities Challenge är ett initiativ av Viable Cities, UN-habitat och en rad svenska och internationella partners. Nu börjar en ny fas i då de 45 finalisterna kommer att bilda team som ska bidra till att lösa städernas klimatutmaningar, till exempel klimatsmarta godstransporter och prisvärda och hållbara bostäder.

– Städer och samhällen är centrala för att vi ska klara den nödvändiga klimatomställningen, därför är initiativ som Climate Smart Cities Challenge viktiga för att med hjälp av innovativa lösningar bidra till klimatneutralitet och minska utsläpp av växthusgaser, säger Darja Isaksson generaldirektör på Vinnova, en av flera svenska partners i satsningen.

Återställning av social rättvisa

Fyra team, ett till varje stad, ska tillsammans med städernas intressenter anpassa möjliga lösningar efter stadens specifika förutsättningar. I juni i år, på World Urban Forum i Polen, tillkännages vilka av de 45 finalisterna som till slut kommer att ingå i teamen. Nästa fas i tävlingen är att förbereda för demonstration av lösningarna på plats i städerna under 2023. Teamen ska arbeta med städer, investerare och andra partners för att konkret demonstrera nya vägar och möjligheter för att minska utsläppen av växthusgaser, samtidigt som de bidrar till återställning av natur, social rättvisa, hälsa, säkerhet, sysselsättning och andra samhällsnyttor.

Målet är att lösningarna sedan ska kunna bidra till att skapa klimatneutrala och hållbara städer runt om i världen.

– Klimatförändringarna ser inga landsgränser, vi behöver både sprida våra erfarenheter och lära av andra i en allt högre takt för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. I Climate Smart Cities Challenge testas nya arbetssätt på en helt ny nivå och vi kommer att ha stor nytta av erfarenheterna från satsningen i utvecklingen av Viable Cities, säger Olle Armstrand Dierks, Viable Cities.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.