Nytt nummer av Hållbart Byggande

Nytt nummer av Hållbart Byggande

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu finns det senaste numret av Hållbart Byggande ute! I detta nummer har vi tittat närmare på framsteg och goda exempel på en mer resurssnål byggarbetsplats och har bland annat pratat med DI gasellvinnaren Mekina.

Catrine Rudbäck Sageryd köpte upp ett gammalt konkursbo för drygt åtta år sedan. Tillsammans med sin pappa, som hade många års erfarenhet inom verktygsbranschen, startade hon Mekina. Företaget tar in elverktyg från byggbolagen och reparerar dem. Tiotusentals verktyg har genom verksamheten kunnat räddas från att slängas och kan fortsätta göra nytta. Catrine Rudbäck Sageryds mål är att bryta slit-och-släng-mentaliteten och få byggbolagen att inse att det är lönsamt att reparera verktyg, att det både är bra för plånboken och bra för miljön.

Vi tar även upp projekt och metoder för att göra byggarbetsplatsen mer miljövänlig: energiklassning av byggbodar, AI-optimerad drift av tunga lastbilar och grävare, solcellsdriven byggfas och en mobil HVO-tank. Vi listar också tre innovationer som bidrar till en mer klimatsmart, säker och jämställd byggarbetsplats.

Annons

Den mest hållbara byggnaden är som bekant den som redan finns. Minst lika viktigt som att bygga nya hållbara byggnader är det ju att ta hand om och optimera fastigheter i det befintliga beståndet. I detta nummer berättar vi om tre projekt där äldre byggnader har rustats upp och miljöcertifierats och byggts på för att samtidigt tillgodose nya behov.

Vi bjuder också på läsning om hur havet och skogen kan vara resurser för utvecklingen av nya byggprodukter, hur Covid-19 påverkar utformningen av hem och arbetsplatser och leder till utveckling och implementering av teknik, och om drömmen om att förvandla den spöklika cypriotiska staden Famagusta till en framtida ekostad.

Prenumerera på Hållbart Byggande

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.