Flera vinster på bygget med gemensam logistiklösning

Flera vinster på bygget med gemensam logistiklösning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nära 2 kr per liter har byggföretaget ED Bygg tjänat på att tanka med ny teknik. Det konstaterar Linköpings universitet i en fallstudie med fokus på ED Bygg och deras maskinanvändning på byggprojektet Ebbepark.

Ebbepark som testbädd för forskning och utveckling nyttjas för att studera olika case inom hållbar stadsutveckling och samhällsbyggnad. Den gemensamma logistiklösningen i form av en uppkopplad tankanläggning för HVO är ett av casen som studerats. Tekniken kommer från Fillngo.

Ökad produktionskapacitet

Fallstudien visade att ED Bygg ökade sin produktionskapacitet med hjälp av Fillngo, vilket kan likställas med en besparing, och gav en totaleffekt på 2 kr per liter. Produktionskapaciteten ökade tack vare att maskiner och personal kunde tanka direkt på området istället för att åka iväg och tanka. Utsläppen av växthusgaser minskade tillsammans med behovet av administration, pappersarbete och planering.

Annons

– HVO kostar lite mer än diesel, men tack vare att det finns så lätt och tillgängligt här på arbetsområdet så slipper man åka en extrasväng dit man annars inte skulle ha åkt, säger Erik Zackrisson, maskinansvarig på ED Bygg.

Tekniken från Fillngo erbjuds idag via moderbolaget Energifabriken. Fillngo har grundats och ägs av ägarfamiljerna inom Energifabriken, tillsammans med två specialister inom IoT, Fredrik Stark och Torgil Folger.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.